Senát odmítl nižší zdanění benefitů, na tahu je sněmovna

Rozhodování o zaměstnaneckých benefitech zatím nekončí. Podle očekávání totiž novelu, která měla vrátit zdanění výhod na loňskou úroveň, nepodpořil Senát. Norma se tedy vrací do sněmovny, kde bude muset získat minimálně 101 hlasů, aby ji bylo možné poslat k prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování o benefitech v Senátu

Hlasování o benefitech v Senátu | Zdroj: ČTK

Odbory kvůli vyššímu zdanění benefitů hrozily stávkou v dopravě. Právě změna zákona na základě hrozby stávkou byla jedním z důvodů, proč občanští demokraté spolu s TOP 09 a starosty zvedli v horní komoře ruku proti novele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Senátu sledovala reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková

"To opravdu šlo na ruku tlaku odborářů a my domýšlíme, že i politickému tlaku ČSSD, který za touhle stávkou vidíme," prohlásil šéf senátorů ODS Tomáš Julínek.

Senát novelu zamítl ve zkráceném projednávání. ODS a TOP 09 vadil i stav legislativní nouze, o který zákonodárce požádala vláda Jana Fischera.

Místopředseda Senátu, odborář a sociální demokrat Milan Štěch uvítal, že horní komora posoudila novelu tak rychle. "Byly informace, že se to tady bude chtít natáhnout na lhůtu třiceti dnů, a je dobře, že se to dneska projednalo, i když s rozhodnutím nesouhlasím," podotkl Štěch.

Pokud by se Senát ke zdanění benefitů nevyjádřil do 30 dnů, novela by putovala rovnou k prezidentovi.

Další jednání budeme sledovat, vzkazují odboráři

Předsedu Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka rozhodnutí Senátu nepřekvapilo. Označil ho za dílčí část legislativního procesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem v Odpoledním Radiožurnálu

"Někteří politici si tam nebrali servítky, ale my jsme zvyklí na negativní postoje. Je to jedna ze tří možností, které mohly nastat," uvedl Pomajbík s tím, že i tak ale vnímá postoj senátorů jako problém.

"Kdyby všichni zákonodárci zodpovědně vnímali, co jim vzkazuje tripartita, že jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci a vláda považuje toto opaření za špatné, tak se to nemuselo natahovat tak, že se to muselo vracet ze Senátu do Poslanecké sněmovny," dodal.

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša zdůraznil, že další jednání o zaměstnaneckých benefitech budou odbory pečlivě sledovat:

"Budeme chtít vědět, kdy sněmovna zařadí o zmíněném vráceném zákonu na pořad dne. Budeme sledovat, aby se poslanci stran, kteří návrh podporují, dostavili v co největším počtu. Víme i o dvou nezařazených poslancích, kteří by zákon také měli podpořit."

Levici ve sněmovně opět pomůže KDU-ČSL

Sněmovna má dostat Senátem odmítnutou novelu o zdanění zaměstnaneckých benefitů k opětovnému projednání v pondělí. Novinářům to řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s tím, že nebude dělat obstrukce.

Z dosavadních vyjádření politiků vyplývá, že poslanci mohou senátní veto přehlasovat. Levici už přislíbili pomoc lidovci. Jejich stanovisko, že normu ve sněmovně podpoří za podmínky, že stávka do té doby nebude, nadále platí, potvrdila Radiožurnálu místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

O zákonu by se podle ní mohli poslanci bavit už v nejbližších týdnech. "Jako každý návrh zákona vrácený Senátem má být projednán na první řádné schůzi, čili to se nabízí hned nyní od úterka příštího týdne, kdy sněmovna bude zasedat na řádném zasedání," uvedla Šojdrová.

Místopředsedkyně TOP 09 Ludmila Müllerová ve vysílání Rádia Česko řekla, že postoj KDU-ČSL vnímá jako podbízivé gesto pro odboráře, kteří situaci vyvolali záměrně v období před volbami do Poslanecké sněmovny.

"Už dnes je jasné, že nejde o benefity, o jejich zrušení. Jde o poměrně malé částky v souvislosti s dodaněním daně z přidané hodnoty do ceny obvyklé či tržní, řádově stovky, maximálně do tisíce korun ročně. Je to bouře ve sklenici vody a přijde mi úsměvné, když se KDU-ČSL tady staví do jednoho šiku s komunisty a se sociálními demokraty," poznamenala Müllerová.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme