Rasmussen: NATO musí vycvičit víc afghánských vojáků

,Zvyšte svůj příspěvek pro misi Severoatlantické aliance v Afghánistánu'. To dnes v Praze českým politikům vzkázal generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Sešel se s premiérem Janem Fischerem i s lídry hlavních politických stran, tedy Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci.

Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Anders Fogh Rasmussen přijel do Prahy vysvětlit novou strategii Severoatlantické aliance v Afghánistánu. NATO se teď soustředí hlavně na zajištění bezpečnosti řadových občanů. Prioritou tedy už není zabití co největšího počtu příslušníků fundamentalistického hnutí Taliban. Rasmussen vysvětlil i metodu, kterou chce NATO tohle vše dosáhnout.

"Způsob, jakým to dosáhnout, je zajistit, aby sami Afghánci byli schopní převzít zodpovědnost za bezpečnost v zemi. A proto musíme vycvičit víc afghánských vojáků a policistů. Z tohoto důvodu vyzývám spojence a mezi nimi i Českou republiku, aby poskytli školitele pro naši výcvikovou misi," řekl Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro Český rozhlas a Českou televizi.

Generální tajemník NATO chce, aby Česko do Afghánistánu poslalo další jednotky. Jejich hlavním úkolem by měl být výcvik afghánských sil. Podle Rasmussena je před aliancí jasná volba: budˇse nám podaří vycvičit dostatečné množství Afghánců, nebo budou muset naši vojáci zůstat v Afghánistánu déle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Ondřeje Housky s Andersem Foghem Rasmussenem

"Až budou Afghánci schopni vládnout v zemi a zajistit v ní bezpečnost, tak může mise skončit a naši vojáci se mohou vrátit domů."

Předčasné stažení ze země bez zajištění bezpečnosti NATO vylučuje. Podle Rasmussena by to byla výhra teroristů, kteří by v Afghánistánu získali základnu pro své operace.

Rasmussen si je vědom toho, že řada především levicových politiků volá po rychlém odchodu aliance ze země. Má pro ně jasný vzkaz: právě ti, kteří jsou pro stanovení brzkého data pro odchod z Afghánistánu, by teď měli podpořit posílení výcvikových jednotek.

"Čím víc investujeme do podpory Afghánců, tím víc se to datum přiblíží. Takže to je další důvod, proč je tak důležité, aby byla naše výcviková mise plně vybavena," zdůraznil šéf NATO.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme