Návrat zimy v Česku: hromadné nehody a tři mrtví

Husté sněžení i namrzlé cesty od rána komplikují dopravu na řadě míst republiky, hlavně v Čechách. Počasí bylo příčinou několika hromadných nehod, které blokovaly například rychlostní silnici R10 i dálnici D1. Další kolize nepřežili tři lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobotní nehoda na R10

Sobotní nehoda na R10 | Zdroj: ČTK

V Rumburku - Zátiší na Děčínsku zemřela řidička poté, co její auto vylétlo ze zatáčky a převrátilo se. Mezi Blaténkou a Lažánkami na Strakonicku osobní vůz po smyku spadl do rybníka, kde se pod ním prolomil led. Řidič rovněž zahynul.

Tragické následky měla i nehoda u Plas na severním Plzeňsku. Řidička osobního vozu nezvládla řízení a v protisměru se čelně střetla s dalším vozidlem. Sama utrpěla vážné zranění, její spolujezdkyně zemřela.

V Sušici se střetly dva vozy, záchranáři z nich odvezli do nemocnice k ošetření pět zraněných lidí. Na jižním Plzeňsku se srazilo dokonce sedm aut. Už ráno narazilo na dálnici D5 auto do mostního pilíře, výsledkem byli tři zranění, včetně jednoho dítěte.

Situaci v Plzeňském kraji navíc večer zkomplikovala ledovka, některé cesty jsou zcela nesjízdné. Přímo v Plzni policie kvůli sérii nehod uzavřela Nepomuckou třídu od křižovatky ulice Barvínova ke kruhové křižovatce u obchodního centra Olympia.

Na R10 bouralo třicet aut

Největší hromadná nehoda se stala na Mladoboleslavsku. Na rychlostní silnici R10 mezi 18. a 20. kilometrem směrem od Prahy ráno havarovalo asi 30 vozidel, v opačném směru čtyři.

Podle informací zdravotníků utrpělo lehká zranění šest lidí. Doprava v úseku stála pět hodin, a to v obou směrech. Jezdit se tam začalo až kolem 13:30. Další auta bourala mezi 8. a 10. kilometrem R10.

Později odpoledne uzavřela hromadná nehoda dálnici D1 na 26. a 27. kilometru u Mirošovic ve směru na Brno. Nejprve tam narazil kamion do středových svodidel, poté v úseku havarovalo až deset osobních aut. Osm lidí při tom utrpělo lehká zranění.

Provoz na Brno policisté poušteli jedním pruhem, v opačném směru na Prahu byl uzavřený levý jízdní pruh, protože kamion vyvrátil svodila do protisměru. Před místem havárie se od Prahy vytvořila několikakilometrová kolona, která se po 18. hodině začala rozjíždět.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Návrat zimního počasí ztěžuje dopravu i na mnoha dalších místech. Noční sněžení zasypalo silnice hlavně v Karlovarském kraji. Tah R6 mezi Kynšperkem a Černým Mlýnem tam celý den blokoval převrácený kamion. Silnice prvních tříd už jsou sice většinou holé a mokré, v noci ale mohou namrzat.

Na Vysočině byly problémy hlavně na Jihlavsku, kde policisté řešili řadu nehod. Obešly se naštěstí bez vážných zranění. Několik kolizí se odehrálo také na dálnici D1 v oblasti Vysočiny.

V Libereckém kraji připadlo kolem deseti centimetrů čerstvého prašanu. Silničáři varují řidiče hlavně ve vyšších polohách před zasněženými ledovými plotnami. V Krkonoších se vlivem silného větru tvořily sněhové jazyky.

Martin Hromádka, Ladislav Válek, Lucie Zemanová, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme