Českého lva za nejlepší film získal snímek Protektor

Film Protektor režiséra Marka Najbrta se stal nejlepším českým snímkem, který měl premiéru v loňském roce. Českého lva dostali v pražské Lucerně jeho tvůrci také za režii, scénář, střih a hudbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Marek Najbrt s cenou za nejlepší režii na slavnostním předávání prestižních filmových cen Český lev, kde jeho film Protektor získal také hlavní cenu jako nejlepší film

Režisér Marek Najbrt s cenou za nejlepší režii na slavnostním předávání prestižních filmových cen Český lev, kde jeho film Protektor získal také hlavní cenu jako nejlepší film | Zdroj: ČTK

Za nejlepší herecké výkony si prestižní cenu České filmové a televizní akademie odnesli Kryštof Hádek za roli ve snímku režiséra Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle a Jana Plodková, která zazářila v Protektorovi.

Tento film vynesl Českého lva k také Robertu Geislerovi, Benjaminu Tučkovi a Marku Najbrtovi za nejlepší scénář. Najbrt obdržel cenu i za režii. Úspěch slavil rovněž střih Pavla Hrdličky a hudba, za níž převzali sošku členové skupiny Midi Lidi.

Mašínův snímek 3 sezóny v pekle byl úspěšný v kategoriích kamera (Carl Oskarsson) a zvuk (Pavel Rejholec a Jakub Čech).

Za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli převzala cenu Daniela Kolářová, která si zahrála ve filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže. Ve stejném snímku předvedl nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli slovenský herec Ladislav Chudík.

Soutěž dokumentů vyhrály Zapomenuté transporty do Polska režiséra Lukáše Přibyla. O nejlepší výtvarný počin se podle akademie zasloužil Jiří Barta za film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?. Diváci pak v loňském roce nejvíc ocenili komedii Marie Poledňákové Líbáš jako bůh.

V průběhu večera, který moderovali herci Boleslav Polívka a Pavel Liška, získala křišťálovou sošku za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu Jana Brejchová. Kvůli onemocnění herečky převzala cenu její dcera Tereza Brodská.

Martin Hromádka, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme