Irácké volby přes násilnosti provázel velký zájem

Při útocích provázejících nedělní parlamentní volby v Iráku zahynulo nejméně 38 lidí a přes 100 utrpělo zranění. Oznámilo to tamní ministerstvo vnitra. Celkově byl ale průběh hlasování na irácké poměry relativně klidný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů z iráckých voleb

Sčítání hlasů z iráckých voleb | Zdroj: ČTK

Nejvíce pumových a minometných útoků přišlo v prvních hodinách hlasování. Co do počtu obětí byl nejtragičtější výbuch v obytném domě v Bagdádu, kde zahynulo 25 Iráčanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Parlamentní volby v Iráku sledoval zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Přesto k urnám do 50.000 volebních místností po celé zemi přišly milióny lidí. Iráčtí politici oceňovali, že se voliči nenechali zastrašit násilím ani hrozbami teroristů.

Obyvatelé brali hlasování většinou vážně a s nadějí, že se jejich země zase o něco více posune k normálu. Znakem, že hlasovali, byl po celý den pravý ukazováček modrý on inkoustu.

Kdo ho označený neměl, často vysvětloval svému okolí důvody. Jako třeba muž, který s rozpaky přiznal, že musel doma prát a inkoust se mu z prstu smyl.

Přísná bezpečnostní opatření zabrala

Poměrně klidnému průběhu voleb napomohla přísná bezpečnostní opatření. Po celé zemi dohlížely na pořádek stovky tisíc vojáků, policistů i tajných agentů.

Volební místnosti se hlídaly už několik dní předem, aby tam někdo nemohl uložit nálož. Uzavřené byly hranice s Íránem i mezi jednotlivými provinciemi, od sobotního večera do pondělního rána také letiště.

V Bagdádu platil zákaz provozu civilních motorových vozidel bez zvláštního povolení, po čtyřech hodinách ale armáda zákaz zrušila, aby se k urnám dostalo co nejvíc lidí.

Sestavení vlády může trvat měsíce

Hlasovací místnosti se zavřely v 15 hodin SEČ a teď je na volebních komisích, aby sečetly volební lístky. Konečné výsledky se očekávají až na několik dní. Sestavování vlády může trvat i celé měsíce, v závislosti na vyjednávání a politických obchodem jednotlivých vůdců.

Druhé řádné volby do Rady reprezentantů od americké invaze do Iráku v roce 2003 mají vytvořit předpoklad pro ukončení nábožensky motivovaného násilí a hospodářskou stabilizaci země.

To je klíčový předpoklad pro plánované srpnové stažení amerických bojových jednotek. Všechny americké síly mají odejít z Iráku do konce roku 2011.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme