Čeští sledgehokejisté nejsou outsideři, říká trenér Zelenka

První trénink čeká už za pár hodin české sledgehokejisty v dějišti zimních paralympijských her ve Vancouveru. Je to vlastně historický okamžik, protože poprvé na zimních hrách zdravotně postižených se čeští sportovci představí také v kolektivním sportu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná branka (ilustr. foto)

Prázdná branka (ilustr. foto) | Foto: Radim Sajbot

Češi jsou především hokejový národ, dokáží však ocenit i výkon tělesně postižených mužů na speciálně upraveném vozíčku. Sledge hokej není sice tak kontaktní jako klasický hokej, ale už nejen odborníci vědí, o co jde.

„Sledge hokej hraji už nějaké čtyři roky a za tu dobu se toho opravdu hodně změnilo. Lidi začínají pomalu tento sport vnímat, dřív nikdo nevěděl, o co jde. Teď už je to lepší,“ říká jeden z nejzkušenějších útočníků Zdeněk Šafránek, který podobně jako dalších 14 hráčů má před sebou vrchol svého dosavadního sportování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž - Sledge hokejisté.mp3

Vrchol kariéry nastává i pro trenéra Tomáše Zelenku, bývalého prvoligového hráče, který před devíti lety v jednom ze zápasů utrpěl zranění, které jej posadilo na invalidní vozík. Jenže jeho poškození míchy je takové, že sledge hokej hrát nemůže. Ale jako trenér svým svěřencům nic neodpustí. Zvláště v přípravě na paralympiádu.

„My jsme se snažili udělat úplně maximum, abychom se dostali na úroveň těch nejvyspělejších států. Poslední dobou bylo jasné, že jdeme hodně nahoru. Ale pořád jsem tam viděl i další potenciál, který jsem se pokusil z kluků dostat. Uvidíme, jak se to podařilo,“ popisoval Tomáš Zelenka.

Hrát se dá s každým

Podle výsledků přípravných zápasů se zdá, že forma našich sledgehokejistů jde nahoru. Po výborném vystoupení na turnaji v Itálii obstáli také v Naganu v konkurenci nejlepších týmů.

„Hráli jsme s týmy, které bychom měli potkat i v Kanadě. Hratelní jsou určitě všichni, jde jen o to nic nevypustit,“ řekl útočník Jiří Raul.

Ve čtyřčlenné skupině se čeští sledgehokejisté utkají nejprve s Japonskem, pak se Spojenými státy a nakonec na ně čeká Korea. A právě úvodní duel by podle trenéra Zelenky mohl být klíčový.

„Tam půjde o přežití vturnaji. Budeme se snažit to zkrátka urvat všemi silami. Doufám, že pak budeme mít psychologickou výhodu před dalšími zápasy,“ dodal Zelenka.

Už samotný postup ze skupiny by byl pro naše hokejisty-vozíčkáře velkým úspěchem. Jenže oni by chtěli víc. Při své premiéře na paralympiádě touží stát se černým koněm turnaje.

„Hrozně bych si to přál, my tam rozhodně nechceme být v pozici outsidera. Když už tam budeme, tak chceme bojovat a dát do toho všechno,“ uzavřel trenér Tomáš Zelenka.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme