Odboráři si pozvali Duška kvůli výrokům o homosexuálech

V pondělí se mimořádně sejde koalice dopravních odborů. Důvodem jsou kontroverzní výroky šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška. Ten v rozhovoru pro Lidové noviny prohlásil, že České dráhy ovládá skupina homosexuálů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Dušek, Luboš Pomajbík

Jaromír Dušek, Luboš Pomajbík | Zdroj: ČTK

Duška za jeho výroky ostře kritizovali někteří odboroví předáci, ale především politici v čele s premiérem. Jan Fischer vzkázal, že pokud se Dušek neomluví, bude vyřazen z jakýchkoli dalších jednání o zaměstnaneckých benefitech.

Předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík zdůraznil, že odboráři chtějí na pondělní schůzce od Duška slyšet vysvětlení, co ho k výrokům vedlo.

"V případě, že by to vysvětlení nebylo uspokojivé, tak se musí koalice zabývat tím, jak bude pokračovat dál, kdo ho případně zastoupí v pětici vyjednavačů," uvedl Pomajbík s tím, že Duškovo vyjádření je nešťastné a komplikuje situaci.

Odbory se nyní snaží prosadit nižší zdanění zaměstnaneckých výhod na loňskou úroveň. Sněmovna návrh schválila, Senát ho ale odmítl, a předloha se tak vrací k dalšímu hlasování znovu poslancům.

Dušek na otázku Lidových novin, jak hodnotí generálního ředitele ČD Petra Žaludu, mimo jiné prohlásil: "Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou (Gustav Slamečka, ministr dopravy), homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Jan Novák, šéf úřadu vlády). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy." Řekl také, že "se tam bojí ohnout pro tužku na chodbě".

Již v sobotu Dušek pro ČTK uvedl, že se omlouvat nehodlá. Svá vyjádření prý myslel žertovně, ale dílem jsou podle něj pravdivá. Poznamenal také, že jeho kritika nemíří na homosexuály jako menšinu.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme