V Rusku začíná fungovat šrotovné

Rusko dnes rozjíždí program podpory automobilového průmyslu. Majitelé starších automobilů budou moci využít tzv. šrotovné do konce října letošního roku. Celkem hodlá vláda do projektu investovat na 11 miliard rublů, v přepočtu tedy zhruba 7 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šrotovné

šrotovné | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Opatření má napomoci ruskému automobilovému průmyslu, který se v důsledku ekonomické recese potýká s těžkou krizí. Například největší ruská automobilka Avtovaz, která zaměstnává na 100 000 lidí, se už měsíce pohybuje na pokraji bankrotu.

Nárok na státní příspěvek ve výši padesát tisíc rublů (tedy asi 30 000 korun) bude mít dneškem počínaje každý majitel vozu staršího deseti let, musí ho ale nahradit autem ruské výroby.

Ministerstvo průmyslu očekává, že se díky programu prodá na 200 tisíc nových vozů. Sami majitelé aut jsou ale zatím k iniciativě úřadů převážně skeptičtí, tím spíše, že poptávka několikanásobně převyšuje finanční možnosti programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šrotovném v Rusku hovořil Antonín Šípek ve Světě o desáté Rádia Česko

"Samozřejmě že šrotovné v roce jeho zavedení ty prodeje prudce zvýší a další rok jdou ty prodeje dolů, ale nikoli o hodnotu toho šrotovného, jenom o určitý podíl," upozornil na Rádiu Česko Antonín Šípek, ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Podle průzkumů si 53 procent zájemců o šrotovné míní pořídit vůz zahraniční značky, jen 28 procent dá přednost ruským autům.

Celkem si lze vybrat z více než 60 modelů aut, které se v Rusku vyrábějí či montují. Mezi nimi nechybí ani škodovky. Zatímco šrotovné pokryje zhruba desetinu ceny škodovky, u lad to může být čtvrtina až třetina.

Lenka Kabrhelová, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme