Zemědělci: Jednorázová pomoc z EU na mléko nám nepomůže

Téměř šest milionů eur by měli dostat prvovýrobci mléka v České republice. O této jednorázové finanční podpoře z peněz Evropské unie bude dnes jednat vláda na návrh ministerstva zemědělství. Peníze mají pomoci farmářům, které poškozují nízké výkupní ceny mléka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévají na protest mléko do polí

Zemědělci vylévají na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Částka by se měla rozdělit mezi žadatele a vyplatit do 30. června. I když Evropská unie jedná i o uvolnění dalších peněz, na kompenzaci ztrát farmářů to podle zemědělců stále nestačí.

"Jestliže český zemědělec má oproti zemědělci v Rakousku dotační titul zhruba na 55 procentech, potom nemůžeme dorovnávat ceny ve stoprocentní výši," říká místopředseda mlékárenského a hospodářského družstva JIH Zdeněk Houška.

Podle něj by chovatelům pomohlo narovnání výkupních cen mléka zpracovateli, protože v rámci Evropské unie jsou české ceny na litr přibližně o padesátník nižší. Potřeba je ale hlavně změna dotační politiky u nás zdůrazňuje Houška.

"V současné době je ta podpora 300 milionů euro v rámci celé Evropské unie. Když se to potom rozpočítá na jednotlivé státy a přidělenou kvótu, tak to nic neznamená," pokračuje Houška.

Jen během loňského roku ubylo v českých chovech 30 až 35 tisíc mléčných krav. "Čeští zemědělci prodělávají na litru mléka minimálně dvě koruny. Ani tato podpora tudíž nezastaví likvidaci dojného skotu v České republice," dodává místopředseda mlékárenského a hospodářského družstva JIH Zdeněk Houška.

Jitka Hanžlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme