Volby v Iráku neměly bezprostředně vliv na cenu ropy

Během voleb v Iráku zahynulo při útocích teroristů kolik desítek lidí. Přesto to voliče neodradilo, volby jsou podle prvních komentářů považovány za úspěch a další krok směrem ke stabilizaci Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu. (Ilustrační foto)

Tankování benzínu. (Ilustrační foto) | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Ta je předpokladem toho, aby země, která má třetí největší zásoby ropy na světě, dokázala plně této své výhody využít. Jak totiž v předvečer voleb připomněl americký velvyslanec Christopher Hill, Irák v tuto chvíli těží jen 2,4 milionu barelů ropy denně.

V případě postupné politické stabilizace by to přitom do deseti let mohl být až čtyřnásobek tohoto objemu. Barel ropy dnes po ránu při obchodování na asijských trzích zdražil o 50 centů na úroveň 82 dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad perspektivami těžby ropy v Iráku se zamslel na Rádiu Česko anylytik J. Tyleček

Jiří Tyleček, analytik společnosti X Trade Brokers ve Světě o osmé řekl, že volby bezprostředně na cenu vliv neměly. Jiné by to bylo, kdyby se situace vyhrotila, nebo se sezačalo diskutovat o právoplatnosti voleb.

"Střednědobý výhled je poněkud jiný, počítá se se zdvojnásobením těžby každé dva, tři roky," poznamenal Tyleček.

Současně připomněl členství Iráku v Opecu i to, že stabilita v zemi by vedla k stabilizaci a rozvoji ropné infrastruktury.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme