Česká expozice na EXPO 2010 závisí na rozhodnutí vlády

Přípravy na největší kulturně společenskou akci roku vrcholí. EXPO 2010 začíná v Číně 1. května. Jak bude vypadat část české expozice je nejisté, až dnes česká vláda schválí nebo neschválí zápůjčku tuny zlata na tvorbu jednoho z hlavních exponátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010 - vizualizace českého pavilonu

EXPO 2010 - vizualizace českého pavilonu | Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR na EXPO

Ministerstvo financí i ministerstvo zahraničních věcí, podle svých vyjádření ,už dávno upozorňovalo generálního komisaře Pavla Stehlíka na to, že bude problém se zápůjčkou takového množství cenného kovu. Mluvčí ministerstva finací Ondřej Jakob vysvětluje, že se pod tuto zápůjčku kvůli její rizikovosti nechce nikdo podepsat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o připravované české expozici na EXPO 2010

Generální komisař dál uvádí, že je připravený najít náhradní řešení. Zlato od státu si chce půjčit na exponát nazvaný 'czechknowlodgy'. "Každý pětistý návštěvník vstoupí do takového proskleného prostoru, kde ho všichni ostatní uvidí. Ocitne se v senzorickém křesle. Před ním bude přímo na dosah taková slza vytvořená z ryzího zlata, kterou mu nasvítíme. On v tu chvíli bude mít emoce, které mi na tom senzorickém křesle sejmeme a přeložíme je do podoby jeho osobního unikátního parfému, který vyrobíme z typických český vůní jako je mateřídouška či lipový květ.

Autorem exponátu je Federico Diáz. Českou expozici tvoří dvacet kubusů s uměleckými exponáty. Vše má být uspořádáno do podoby symbolického města. "Když se dostanou dovnitř, tak vstoupí do zvláštního prostoru, který představuje zvlněná zelená krajina, ze které vyrůstá a nad ní se vznáší 25 kubusů. Objektů, které znázoňují městské bloky. Každý z těch bloků má v sobě jeden exponát.

Zlaté cihly by podle záměrů přípravné kanceláře do Číny půjčila Česká národní banka.

Michaela Vetešková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme