Odbory odstavily Duška kvůli jeho výrokům o homosexuálech

Jaromír Dušek nebude zastupovat dopravní odbory kvůli svým kontroverzním výrokům v tisku. Odboráři chtěli dnes od Duška slyšet vysvětlení jeho rozhovoru pro Lidové noviny, kde prohlásil, že České dráhy ovládá skupina homosexuálů. Dušek ale na jednání nepřišel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Dušek, Luboš Pomajbík

Jaromír Dušek, Luboš Pomajbík | Zdroj: ČTK

Předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík po schůzce vysvětlil rozhodnutí koalice: "Výroky a tvrzení Jaromíra Duška uvedené v Lidových novinách v žádném případě nesouvisí s jednáním a cíli Koalice dopravních odborových svazů. Koalice tyto výroky vnímá jako nešťastné a situaci komplikující a vyjadřuje s nimi zásadní nesouhlas. Do doby, než se celá mediální roztržka vysvětlí, nebude Jaromír Dušek reprezentovat Koalici dopravních odborových svazů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša oznámil rozhodnutí koalice odborů na Rádiu Česko

Rozhodnutí koalice vysvětlil i předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša ve Světě o jedné Rádia Česko. "Koalice mu dá příležitost, aby vysvětlil svá slova, nebo se obhájil. Do té doby, než se vyřeží tahle mediální kauza, zastupují koalici pouze čtyři osoby."

Dušek Radiožurnálu řekl, že mu takové rozhodnutí nevadí: "Jestliže nechtějí, abych se zúčastnil vyjednávání, tak mohu konstatovat, že to na jedné straně pramení z nedostatečné informovanosti lidí, kteří pod tlakem médií takto rozhodovali, a na druhé straně se stejně žádná jednání v oblasti benefitů už neočekávala, takže mi to nijak zvlášť nepostihuje. Svůj vliv v Koalici odborových dopravních svazů budeme dál prosazovat, protože jsme jejími členy."

Kdo Duška v týmu odborových vyjednavačů nahradí zatím není jasné. Rozhodnout musí základní organizace odborů služeb a dopravy.

Generální ředitel ČD zvažuje právní kroky

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy, jaromír Dušek, měl říci v rozhovoru pro Lidové noviny: "A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahaných tak dvacet a ve vedení drah tak třicet a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy... Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti."

Proti Duškově tvrzení, že do managementu Českých drah jsou lidé dosazováni na základě své sexuální orientace, se dnes důrazně ohradil generální ředitel drah Petr Žaluda. Zadal už právní analýzu a v souvislosti s ochranou dobrého jména společnosti začal připravovat právních kroky proti Duškovi.

Komentátor Radiožurnálu, Petr Nováček v Ozvěnách dne Duškovy výroky odsoudil: "Jedna věc je, že se dotkl homosexuálů a druhá věc, že vytvořil situaci, kdy se někdo jiný může dotknout někoho jiného," poznamenal Nováček. "Není to nevinný vtip, je to věc, která může zvednout stavidla nenávisti vůči menšinám ve společnosti, a to je velmi vážná věc."

Přehrát

00:00 / 00:00

Duškovy výroky a jejich dopad rozebral v Ozvěnách dne komentátor radiožurnálu Petr Nováček

Podle Nováčka by se odboráři měli od Duškových slov distancovat a vyzvat ho k rezignaci. "Pan Dušek by měl asi nějakou dobu sedět v koutě, tam se kát. A pak se uvidí. Ale je to věc také jeho odborářských kolegů."

Milan Kopp, Igor Maňour, Jan Herget, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme