Berlín usiluje o vznik evropské obdoby MMF

Německá vláda pracuje na vzniku měnového fondu pro eurozónu. Informuje o tom deník Financial Times Deutschland. Má jít o evropskou obdobu Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Motivací spolkové vlády je předcházení situacím, do které se dostalo vysoce zadlužené Řecko. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho je pro "vnitřní stabilitu eurozóny zapotřebí instituce, která by měla zkušenosti MMF a disponovala by podobnými kompetencemi.

FTD píše, že Schäuble chce další postup konzultovat s francouzskou vládou, aby zvýšil šance na snadné přijetí projektu na unijní půdě. Úvahy jsou podle listu už v pokročilé fázi. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn německému deníku řekl, že "Evropská komise je připravená vznik fondu navrhnout."

Finanční pomoc, kterou by fond poskytoval, by byla podmíněna řadou přísných kritérií. Země eurozóny by se taky musely zavázat, že nepřijmou žádné prostředky od Mezinárodního měnového fondu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme