Praha má ode dneška druhý babybox

Druhý pražský babybox je zároveň třicátý třetí v České republice. Nová schránka, kam mohou matky v nouzi beztrestně odložit dítě je umístěna přímo v budově radnice Prahy 2. Hlídat babybox tedy nebude zdravotnický personál, ale ostraha úřadu. Ta, podle starostky městské části, Jany Černochové, prošla kurzem první pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan Ludvík Hess u 33. babyboxu na radnici pro městskou část Praha 2.

Pan Ludvík Hess u 33. babyboxu na radnici pro městskou část Praha 2. | Foto: Tomáš Adamec

"V zázemí našeho úřadu jsou deky, odsávačky a všechny základní prostředky k tomu, aby mohla být dítěti poskytnuta první pomoc. Lékařská služba tady bude do tří minut, protože ta vzdálenost je od budovy našeho úřadu 400 metrů," vysvětluje starostka Černochová. Dítě pak záchranáři odvezou do Všeobecné fakultní nemocnice na novorozenecké oddělení gynekologicko-porodnické kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Apolinářské ulici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostka Prahy 2, Jana Černochová, vysvětluje umístění babyboxu přímo na radnici.

"To dítě, které je sem neseno pravděpodobně několik hodin z ubytovny či místa, kde bylo mimo zdravotní zařízení porozeno, ve vyhřívaném babyboxu dvě až tři minuty vydrží," říká zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Zřízení babyboxu na Praze 2 iniciovala sama starostka Jana Černochová poté, kdy byla v říjnu na Karlově náměstí nalezena novorozená holčička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess počítá s tím, že dítě v babyboxu 2-3 minuty bez lékařské pomoci vydrží.

Klára Bílá, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme