Při zemětřesení v Turecku zahynulo na 60 lidí

Dnes ráno znovu umírali lidé kvůli zemětřesení. Země se tentokrát chvěla na východě Turecka v provincii Elazig, kde otřesy dosáhly šesti stupňů Richterovy škály. Zemětřesení zasáhlo pět obcí ležících nedaleko epicentra, ve kterých podle dosavadních informací zemřelo na 60 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile.

Následky zemětřesení v Chile. | Foto: AFP

Zdá se, že oběti na životech v důsledku zemětřesení neberou v posledních týdnech konce. V lednu zasáhlo ničivé zemětřesení Haiti, kde otřesy připravily o život na 230 000 lidí a více než milionu lidí vzaly střechu nad hlavou.

O měsíc později zažilo jedno z nejsilnějších světových zemětřesení Chile, kde otřesy dosáhly 8,8 stupňů Richterovy škály. Sílu těchto otřesů překonalo pouze zemětřesení v Chile před 50 lety, které dosáhlo hodnoty 9,5 stupně Richterovy škály.

Expert: Silná zemětřesení prostě vznikají

Podle Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky mezi všemi zemětřeseními v posledních týdnech existuje souvislost a nebylo náhodou, že k nim došlo poměrně těsně za sebou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Špičák téma přiblížil ve Světě o jedné Rádia Česko

"Všechna ta zemětřesení souvisí s tím, že litosféra, nejsvrchnější vrstva Země, je v pohybu a zemětřesení o takovéto síle prostě vznikají. Jenom se o nich nemluví tak často, pokud nedojde ke ztrátám na lidských životech, což se tentokrát stalo," řekl Špičák na Rádiu Česko.

Poslední silná zemětřesení, která se objevila tak rychle po sobě, ale podle něj neznamenají předzvěst toho, že tektonické napětí v některých oblastech roste a že bude v blízké budoucnosti otřesů země přibývat.

"Ta zemětřesení z posledních měsíců nevybočují z žádných dlouhodobých statistik a to dnešní zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály je zemětřesení relativně slabé. Takových je každý rok sto i více."

V souvislosti s nedávným zemětřesením v Chile média přinesla zprávu o tom, že tamní síla otřesů ovlivnila celou planetu, protože podle předběžných modelů NASA prý zemětřesení o síle 8,8 stupňů Richterovy škály trvale zkrátilo den o 1 a čtvrt mikrosekundy a zároveň vychýlilo zemskou osu. Aleš Špičák tomu ale žádný význam nepřikládá.

"V praxi to neznamená nic. O stejných věcech se mluvilo v souvislosti se sumatranským zemětřesením. Všechna tato čísla jsou výsledky nikoli pozorování, ale jsou to skutečně jenom modely."

"A musíme vzít v úvahu to, že za posledních několik milionů nebo desítek milionů let takových zemětřesení, jako bylo to chilské minulý měsíc nebo v roce 1960, bylo na zeměkouli tisíce, statisíce, a jak vidíme, tak to žádný podstatný vliv - kromě toho bezprostředního následku - na Zemi nemělo," upozornil Aleš Spičák na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme