Producenti mléka dostanou mimořádnou dotaci z EU

Producenti mléka dostanou mimořádnou dotaci ve výši asi 150 milionů korun. O této jednorázové finanční podpoře z peněz Evropské unie dnes rozhodla vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny | Foto: prokaji.estranky.cz

Peníze mají pomoci farmářům, které poškozují nízké výkupní ceny mléka. Částka se bude rozdělovat mezi jednotlivé žadatele, informoval premiér Jan Fischer.

"To je resonance opatření Evropské unie, respektive Evropské komise, která uvolnila za celou Evropskou unii 300 milionů eur jako určitý dotační titul, který by měl pomoci producentům mléka."

"Na Českou republiku z toho připadalo zhruba 5,8 milionu eur a toto je vlastně nařízení vlády, které upravuje to směřování dotací konkrétním žadatelům. Ministerstvo zemědělství odhaduje, že těch žadatelů by mohlo být asi dva a půl tisíce," dodal premiér.

Průměrná výkupní cena mléka v České republice byla v loňském roce téměř o 30 procent nižší než v roce 2008 a nepokrývala ani náklady zemědělců na jeho produkci.

Místopředseda mlékárenského a hospodářského družstva JIH Zdeněk Houška si ale myslí, že tyto peníze českým farmářům moc nepomohou a nezastaví vybíjení stád. Jen během loňského roku v českých chovech ubylo 30 až 35 tisíc mléčných krav.

Podle něj by chovatelům pomohlo narovnání výkupních cen mléka zpracovateli, protože v rámci Evropské unie jsou české ceny na litr přibližně o padesátník nižší. Potřeba je ale hlavně změna dotační politiky u nás, zdůrazňuje Houška.

Marika Táborská, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme