Zaměstnance v pracovní neschopnosti kontrolují i detektivní kanceláře

Míra pracovní neschopnosti v loňském roce v Česku poklesla téměř o jednu třetinu. Od začátku roku 2009 se totiž změnil zákon o nemocenském pojištění, podle kterého jsou první tři dny nemocenské neplacené, pak do 14. dne zaměstnancům vyplácí dávky zaměstnavatel, poté stát. Zaměstnavatelé proto začali více kontrolovat své marodící zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teploměr

Teploměr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na kontrolu lidí, kteří jsou v pracovní neschopnosti, si zaměstnavatelé najímají soukromé firmy, mezi nimi i detektivní kanceláře.

"Zaměstnavatel - náš klient - na základě mandátní smlouvy předá své pravomoci detektivní agentuře, která po tom kontrolují zaměstnance, kteří u našeho klienta marodí," přiblížil ve Stalo se dnes Miroslav Vávra, prezident České komory detektivních služeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnance v pracovní neschopnosti kontrolují i detektivní kanceláře. Hostem Stalo se dnes byl Miroslav Vávra, prezident České komory detektivních služeb.

Pokud má kontrolor uzavřenou mandátní smlouvu získává podle něj stejné pravomoci jako zaměstnavatel. "Pravidla ale diktuje zaměstnavatel," dodal.

Kontrolu lidí v pracovní neschopnosti si účtují detektivní kanceláře podle podle odpracovaných hodin a také například podle vzdálenosti, kam musí za nemocným jet. "Je to individuální. Nelze říct konkrétní částku," dodal Miroslav Vávra.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme