Francii čeká další stávka. Tentokrát proti reformě justice

Francii čeká další stávka. Tentokrát do ní mají vstoupit magistráty, vězeňská služba, soudci a další složky justičního systému. Protestují proti plánované reformě justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Elysejský palác, sídlo francouzského prezidenta

Paříž - Elysejský palác, sídlo francouzského prezidenta | Foto: Paris Tourist Office, Claire Pignol

Reforma podle stávkujících ještě zkomplikuje řízení dnes už beztak přetížených soudů. Podle názorů přestavitelů místní soudcovské unie chystané změny oslabí i soudcovskou nezávislost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu, Jan Pokorný, popisuje důvody chystané stávky.

Kritici reformě vyčítají, že vláda chce vystupovat tvrdě proti každodenním deliktům, ale zároveň promíjet například finanční kriminalitu. Jde zejména o promlčecí lhůty, které se mají prodloužit, což vypadá jako posílení spravedlnosti.

Zároveň ale navrhovaná reforma počítá se začátkem promlčecí lhůty už od chvíle, kdy byl delikt spáchán, ne od momentu, kdy byl odhalen. Podle kritiků by se řada trestných činů takhle vůbec nemusela dostat před soud.

Kritici se odvolávají na "Angola Gate"

V souvislosti s pasáží o promlčení trestných činů poukazují kritici na nedávnou aféru "Angola Gate". Šlo v ní o ilegální prodej zbraní do Angoly, která byla v letech 1993-1998 v občanské válce. Do aféry byl zapleten i syn tehdejšího francouzského prezidenta Mitterranda. Obžalovaní se před soud dostali v roce 2008, což by podle nové reformy bylo až po vypršení promlčecí lhůty.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu, Jana Pokorného, narážejí odboráři na fakt, že v chystané reformě soudnictví je pasáž, která ruší institut vyšetřujícího soudce. Reforma počítá s dalšími změnami, které se nelíbí ani soudcům reprezentovaným místní soudcovskou unií.

Jan Pokorný, Martin Hromádka, Martina Mašková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme