Obyvatelé Oldřichova v Hájích se bouří proti nákladní dopravě

Hluk z projíždějících kamionů a nebezpečí číhající na chodce vadí lidem v Oldřichově v Hájích na Frýdlantsku. Dnes budou spolu se zástupci Libereckého kraje hledat způsob, jak těžkou nákladní dopravu omezit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona kamiónů - ilustrační foto

Kolona kamiónů - ilustrační foto | Foto: Miroslav Zimmer

Oldřichov v Hájích je jedna z nejdůležitějších bran do Jizerských hor. Městem denně projedou stovky nákladních aut. Nejvíce jich vozí štěrkopísek z kamenolomů v oblasti Horní Řasnice na nejrůznější stavby na Liberecku.

"Zatížení obyvatel je už neúnosné. Doprava narůstá každým dnem a ta kominikace na to bohužel nebyla stavěna," stěžuje si za lidi v obci starosta Oldřichova v Hájích, Jaromír Tichý.

Horská silnice je pro kamiony úzká. Roubenky staré více než sto let stojí hned u krajnice. Jejich majitele trápí prasklé zdi, hluk a prach ze zimního posypu.

"Nám by velice ulevilo, kdyby se snížila tonáž tranzitní dopravy," navrhuje starosta obce, který ví, že by se absolutním zákazem nákladní dopravy problém pouze přesunul do jiných obcí na Frýdlantsku.

Podle něj by obci pomohlo, kdyby Liberecký kraj omezil dopravu na tonáž do 3,5 tuny. Dodává ale, že ideálním řešením by byl transport štěrkopísku nákladními vlaky, tak jako v uplynulých desetiletích.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme