Policie prohledala kvůli Opencard pražský magistrát

Budovu pražského magistrátu dnes oblehly policejní vozy. Vyšetřovatelé shromažďují dokumenty, které souvisejí s kontroverzním projektem Opencard.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Marián Vojtek

Policie podezírá zatím neznámé zaměstnance z magistrátu a společnosti Haguess ze spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala v prosinci kvůli Opencard opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková. Dnešní razii policie uvítala. Odpovědnost podle ní padá na politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková a bývalý vyšetřovatel Václav Láska v odpoledních Ozvěnách dne

"Pokud se nemýlím a pokud indicie, které jsem měla v rukou jsou pravdivé, pak politici vše věděli od samého začátku, pokud přímo nebyli iniciátory toho tunelu, který tam byl namalovaný a tudíž za to nesou plnou zodpovědnost," řekla Ryšlinková. Zastupitelka je přesvědčená, že za kauzou stojí současný ředitel firmy Haguess.

"Mám velmi jasné indicie, že ředitel firmy Haguess pan Stránský jednal jménem magistrátu s ostatními účastníky soutěže a současně jednal i za firmu Haguess. On v roli zástupce magistrátu doporučoval, aby Haguess získala další zakázky bez vypisování výběrového řízení," tvrdí Ryšlinková.

Dokumenty, které to dokazují, prý viděla na vlastní oči a doufá, že policie je bude schopná zajistit.

Podle bývalého vyšetřovatele se zaměřením na finanční kriminalitu Václava Lásky, který v současnosti pracuje s organizací Transparency International, policie v podobných případech většinou hledá důkazy o kterých tuší, že existují.

"Například smlouvy, zápisy z porad nebo korespondenci. Hledá také informace, které by vyplnily dílčí stopy, které jí chybí," uvedl Láska.

Magistrát mlčí

Magistrát se zatím nechce k případu vyjadřovat. Kauzu dozoruje městské státní zastupitelství, které odmítlo celou věc jakkoli komentovat.

Projekt opencard už prověřily tři audity, které poukázaly na některé chyby především v počátcích projektu, například nevýhodné smlouvy města s hlavním dodavatelem, firmou Haguess. Projekt stál přes 800 milionů, příjmy byly ale nulové.

Kartu opencard lidé používají hlavně jako tramvajenku. Kromě toho může sloužit jako průkazka do knihovny nebo při placení parkovného. Praha ale původně slibovala více funkcí.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Sedláčková, Klára Bílá, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme