Haiti: Bezpečnost se po stahování Američanů zhoršuje

Americká armáda začala stahovat své vojáky z Haiti, které v lednu postihlo ničivé zemětřesení. Podle Američanů budou mít vojáci v oblasti jiné úkoly, proto bude potřeba menší počet lidí. Obyvatelé Haiti ale sledují odchod Američanů s nedůvěrou. Mají totiž obavy, že zahraniční pomoc tím skončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé procházejí sutinami rozbořených domů

Lidé procházejí sutinami rozbořených domů | Foto: Pavel Polák

Na ostrově působilo až dvacet tisíc amerických vojáků, kteří zajišťovali bezpečnost, pomáhali nemocným a odklízeli trosky. Nyní jejich počet klesá a z některých míst se stáhli úplně.

"Samotní Haiťané se nyní obávají, co se stane s bezpečnostní situací, která byla před zemětřesením velice špatná a v některých částech země byla jakási válka gangů. A můžu potvrdit, že se bezpečnostní situace už nyní v posledním týdnu trochu zhoršila," uvedla na Rádiu Česko Markéta Kutilová z organizace Člověk v tísni, která je přímo na Haiti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současnou situaci na Haiti přiblížila na Rádiu Česko Markéta Kutilová z organizace Člověk v tísni.

Dodala však, že Haiti zůstává mírová mise OSN. "Zůstávají tady všechny tzv. Modré přilby, jejichž primárním úkolem je zajišťovat bezpečnost na Haiti," uvedla.

Haiťané se teď obávají, že vůle zahraničí pomáhat slábne. "Je pravda, že z Haiti už odjela velká část humanitárních organizací, které zajišťovaly lékařskou pomoc nebo se soustřeďovaly na dodávky vody a jídla. Ale naopak do země přichází každý týden nové organizace, které se chtějí se podílet na rekonstrukci Haiti," dodala.

Američtí vojáci sklidili nejen uznání, ale i kritiku. Jejich operace byla údajně příliš těžkopádná. "Američtí vojáci se chovali po celou dobu velice profesionálně. Bez jejich pomoci by se řada humanitárních operací vůbec neobešla. A kritika, která zaznívala na jejich stranu, se ozývala jen ze zahraničí, nikdy jsem neslyšela kritiku ze strany Haiťanů," řekla Kutilová na Rádiu Česko.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme