Etiopie odmítá obvinění ze zneužití pomoci hladovějícím na nákup zbraní

Etiopský ministr zahraničí odmítá, že by byl výtěžek z humanitárních koncertů Live Aid, na nichž se vybíraly peníze na pomoc hladovějící Etiopii, použit na nákup zbraní. V Addis Abebě to řekl českým novinářům po setkání s ministrem zahraničí Janem Kohoutem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galaha, Etiopie. Distribuce léků.

Galaha, Etiopie. Distribuce léků. | Foto: Stefan Pleger

"Je to zcela vymyšlené a nepodložené," řekl etiopský ministr zahraničí Seyoum Mesin k informacím o zneužití milionů dolarů z projektu Live Aid na nákup zbraní.

Uvedl, že 95 procent částky bylo použito na nákup zbraní, ale ty peníze zachránily miliony životů. "Byl to jeden z nejúspěšnějších humanitárních projektů," stojí si za svým představitel vlády v Addis Abebě.

Informace o zneužití peněz se sbírky rozlítila i pořadatele humanitárních koncertů Boba Geldofa.

Hladomor v osmdesátých letech si v Etiopii vyžádal milion obětí. A také podnítil vznik humanitárního projektu Live Aid. Potravinovou pomoc i peníze na nákup potravin poskytlo Etiopii mnoho západních států.

Podle televize BBC ale miliony dolarů z vybrané částky použili povstalci na nákup zbraní. Peníze měl dostat i současný etiopský premiér Zelawi.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme