Tibetské vlajky připomínají výročí povstání ve Lhase

Přesně 51 let dnes uplynulo od tibetského povstání ve Lhase za uchování národní identity, které bylo posléze násilně potlačeno. To je důvod, proč právě dnes bude po celém Česku možné vidět vyvěšené tibetské vlajky. K mezinárodní akci Vlajka pro Tibet se připojily některé radnice, magistráty, krajské úřady, ale i 23 škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Tibetu zavlála také na zlínské radnici

Vlajka Tibetu zavlála také na zlínské radnici | Zdroj: ČTK

Podle Kateřiny Dunovské z občanského sdružení Lungta by si vyvěšením vlajky měli všichni připomenout bezpráví, které se Tibetu přihodilo. Sdružení očekává, že se k akci připojí přibližně podobný počet obcí jako vloni, kdy Tibet podpořilo 363 měst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s poslankyní SZ Kateřinou Jacques pro Rádio Česko

"To, co tím dávají najevo, je rozhodnutí každé obce. Podle našeho názoru a podle toho, co zaznívá v dopise, kterým obesíláme obce, by to mělo být připomenutí si bezpráví, které je pácháno na Tibetu a které je připomínáno zejména při výročí tibetského povstání," uvedla Dunovská.

Tibetská vlajka dnes zavlála také na budově Poslanecké sněmovny. Z okna svého poslaneckého klubu ji vyvěsili zelení, vlajku mají také na poslaneckých lavicích. Spolu s ODS se Strana zelených pokusila prosadit i to, aby tibetská zástava visela na stožáru před sněmovnou, ale neúspěšně.

Ve sněmovně vlajku vyvěsili jen zelení

Poslankyně zelených Kateřina Jacques zdůraznila, že navzdory tomu se parlamentní Skupina přátel Tibetu rozrůstá a mezi jejími členy jsou nejen zástupci klubů Strany zelených a ODS, ale také poslanci KDU-ČSL a TOP 09.

"To je poměrně dobrý výsledek a zařazujeme se tak po bok jiných demokratických parlamentů ve světě, kde obdobné skupiny působí," uvedla Jacques. Jak připomněla, skupina zároveň připravila text rezoluce, která se vyjadřuje k situaci v Tibetu v roce 2009, ale sociální demokraté spolu s komunisty neumožnili ani projednání textu.

Proti vyvěšovaní vlajek v prostorách sněmovny bojuje předseda dolní komory Miloslav Vlček z ČSSD. "Já jsem navrhl, aby vlajky nevisely někde z okna, protože jsme instituce, která by měla mít nějakou vážnost, tak nemůžeme z oken budovy věšet nějaké prapory, hesla nebo transparenty," míní Vlček.

Místopředseda ODS Ivan Langer si tím, zda by měly vlajky viset například i na oficiálních vládních budovách, ale není jistý: "Zda takové kroky mají být činěny na oficiálních vládních budovách, je otázka k diskusi. Já se nedomnívám, že by politická strana k tomu měla přijímat kategorické, jednoznačné stanovisko, které zavazuje všechny ostatní."

Také Senát se k akci jako instituce nepřipojil, vlajku ale pověsil z okna své kanceláře předseda senátní komise pro podporu demokracie ve světě Vlastimil Sehnal (ODS). Podle svých slov tak učinil se souhlasem podobně smýšlejících kolegů, kteří chtějí připomenout útlak Tibeťanů čínským režimem.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme