Senátoři budou jednat o posílení kontingentu v Afghánistánu

Ministerstvo obrany by chtělo posílit český kontingent v Afghánistánu o dalších 55 vojáků. Posila by tam částečně pomáhala s výcvikem místní policie a společně se 2 radiolokátory Arthur by se podílela na ochraně polské základny v provincii Ghazní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český a afghánský voják v rozhovoru s místními

Český a afghánský voják v rozhovoru s místními | Foto: 601. skupina speciálních sil

O navýšení české účasti dnes bude rozhodovat senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Jeho předseda, senátor Jiří Dienstbier, si myslí, že do budoucna se bude muset Česko důkladně zamyslet nad tím, jak by mělo jeho působení v zahraničních misích vypadat.

"Já bych s tím v obecné rovině souhlasil až na to, že problém je v tom, že o tom potřebujeme zásadní strategickou debatu a tohle jsou jen takové přílepky. Strategickou debatu tady ale před volbami těžko někdo povede. Já si neodvážím vůbec odhadnout, jestli to projde jak výborem, tak Senátem i poslaneckou sněmovnou."

Podle Dienstbiera by ale bylo špatně, kdyby byl návrh jen tak zamítnut. Zejména využití dalších 2 radiolokátorů v Aghánistánu se podle něj nicméně bude muset ještě důkladně probrat.

Senátor ODS Tomáš Kladívko posílení české mise podporuje: "Patnáct osob by mělo posílit výcvik afghánské národní policie, to si myslím, že je naprosto smysluplné. Dalších čtyřicet osob by mělo chránit polskou základnu. To znamená, že to je první spolupráce s naším aliančním spojencem přímo v linii nasazení v Afghánistánu, kde by naše radary měly monitorovat, zda nepřátelské složky budou střílet na postavení polských vojáků"

Proti zvyšování počtu českých vojáků v Afghánistánu je dlouhodobě sociální demokracie. Návrh i přesto podporuje senátor ČSSD Vladimír Dryml: "Já mohu říci sám za sebe, že toto podporuji, protože naše angažmá v Afghánistánu musí odpovídat našemu postavení ve struktuře NATO. Máme určité spojenecké závazky. NATO nás požádalo a není dobré, aby se smlouvy neplnily. Je potřeba, aby se naše účast posílila nejen vojensky ale i v rekonstrukčních týmech."

Aby bylo možné rozšířenou misi v Afghánistánu financovat, měla by se podle Drymla snížit účast Čechů v Kosovu, kde je situace stabilní.

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme