Překvapivé následky žloutenky

Žloutenka typu C po sobě zanechává následky. Vědci je ale našli zcela jinde, než čekali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svaly na nohou

Svaly na nohou | Foto: Fotobanka Profimedia

Hormon inzulin reguluje hladinu krevního cukru glukózy. Dvěma hlavními místy, které na příliv inzulinu po jídle odpovídají, jsou játra a svaly. U zdravého člověka játra přestanou tvořit glukózu a svaly ji naopak začnou využívat. Při takzvané inzulinové rezistenci ale játra ignorují pokyn a v produkci glukózy pokračují, zatímco svaly nedokážou čerpat glukózu z krve. Tím vzniká přebytek glukózy, který se projevuje zvýšenou hladinou krevního cukru. Inzulinová rezistence je jakýmsi předstupněm cukrovky II. typu.

Už několik let víme, že riziko vzniku této cukrovky zvyšuje prodělaná žloutenka typu C. Vědci z australského Garvan Institute logicky předpokládali, že když je žloutenka jaterní onemocnění, projeví se inzulinová rezistence především na játrech. Ke svému překvapení ale zjistili, že játra lidí po žloutence reagují na inzulin prakticky normálně. Zato svaly se z neznámého důvodu "vzbouřily" a projevovaly známky inzulinové rezistence.

Tento objev podle vědců naznačuje, že pacienti, kteří po žloutence dostali cukrovku, už byli k rozvoji inzulinové rezistence disponovaní. Cukrovka II. typu by se u nich v budoucnosti pravděpodobně objevila i bez přičinění žloutenkových virů. Infekce ale způsobila, že se objevila mnohem dříve - místo v 65 nebo 70 letech už mezi 35. nebo 40. rokem života.

Zdroj: Garvan Institute

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme