Svišti: úspěšní dobyvatelé Pyrenejí

Rychlost, se kterou svišti ovládli horské svahy Pyrenejí, z nich dělá jeden z velmi úspěšných případů introdukce savců. A co víc, jejich přítomnost ekologové hodnotí příznivě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svišť

Svišť | Foto: Jan Rosenauer

Svišť horský (Marmota marmota) jako původní zvíře Pyrenejí? Jak se to vezme. Svišti tady v minulosti žili, ale vzestup teplot na konci doby ledové před 10 000 lety znamenal jejich konec. V letech 1950 až 1988 se ale vrátili zásluhou francouzské vlády, která do Pyrenejí introdukovala asi 400 jedinců. Ve svém staronovém domově si svišti rychle zvykli a začali se šířit i do Španělska, kde byli poprvé spatřeni mezi lety 1962 a 1964. Nová studie španělských vědců ukazuje, že svišti se dobře přizpůsobili prostředí vysokohorských i podhorských luk a dá se předpokládat, že se po španělských Pyrenejích budou dále šířit.

Svišti jsou největší evropští hlodavci, kteří se živí rostlinami a žijí v koloniích. Teoreticky by proto mohli negativně ovlivnit jiné pyrenejské býložravce, jako jsou ptáci bělokurové (Lagopus). Nic takového se ale nestalo a vliv svišťů na bělokury odborníci hodnotí jako velmi nízký. Dokonce se zdá, že přítomnost svišťů zvyšuje biodiverzitu některých oblastí. Svišti jsou schopní osídlit opuštěná pole v nižších polohách, kam přitahují místní predátory, jako jsou lišky. Zbytky kostí z okolí hnízd také ukazují, že svišti se stali oblíbenou potravou orlů skalních (Aquila chrysaetos), kterým tak přítomnost svištích kolonií pomáhá odchovat mláďata.

Zdroj: FECYT

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme