Americké firmy se spojují proti korupci v Česku

Americkým firmám už došla trpělivost a zástupci zhruba pěti set společností skládají speciální tým, který má ještě před parlamentními volbami připravit revoluční novelu zákona o veřejných zakázkách. Píší o tom Hospodářské noviny. Na aktivitě se podílí třeba i Microsoft, Philip Morris nebo IBM. Nelíbí se jim, že podmínky pro získávání veřejných zakázek v Česku - jsou neprůhledné a řízení často doprovází korupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

"Hlavní problém je ten, že tendry nejsou považované za férové. Není úplně jasné, kdo vyhrává, za jakých podmínek," řekl člen představenstva americké obchodní komory Erik Best.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen představenstva americké obchodní komory Erik Best v pořadu Stalo se dnes.

Podnikatelé zvou ke spolupráci i místní politiky. Ti jsou ale - až na Stranu zelených - zatím spíše opatrní. V tuzemských podmínkách nemůže Hospodářská komora, ať už česká či zahraniční, nemůže předkládat parlamentu návrhy zákonů. Může jako každý občan předložit návrh ministrovi, ale přístup do formálně právního legislativního procesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí amerických firem spojit se proti korupci v Česku komentují ministr Pavel Záhořecký a ředitel Transparency International David Ondráček.

Podle ministra a předsedy Legislativní rady vlády, Pavla Záhořeckého, je spolupráce s místními politiky důležitá, protože právě mohou být zákonodárným orgánem. Na druhou stranu chce Záhořecký odlišit politické struktury od státních orgánů.

Zástupce Transparency International David Ondráček si myslí, že je nezbytné aby se velké společnosti zapojili do tlaku na politickou reprezentaci a na zprůhlednění veřejných zakázek: "My se veřejným zakázkám věnujeme 8-10 let. Máme konkrétní návrhy, které by podle nás měly být přijaty."

"Kdo není úplně slepý, tak vidí, že korupce je u nás zásadní problém a to zejména v oblasti veřejných zakázek. Není to jen otázka zahraničních investorů, ale kohokoliv, kdo se o takovou zakázku kdy ucházel, " vysvětluje David Ondráček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členka představenstva Americké obchodní komory Magdalena Souček ve Světě o druhé.

Ve svých připomínkách navrhuje Transparency International zásadní body, které se týkají otázky zveřejňování informací o veřejných zakázkách. Od zadávání dokumentace, po členy hodnotících komisí. Dalším problémem je podle Ondráčka posílení institucionární kontroly a požadování zodpovědnosti po konkrétních osobách.

"Problém korupce je plošný. Tato iniciativa sice vychází od americké komory, ale rádi bychom do této skupiny zapojili i ostatní organizace," podotkla členka představenstva Americké obchodní komory Magdalena Souček.

Helena Berková, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme