Švýcaři chtějí další informace k privatizaci Mostecké uhelné

Švýcarská federální prokuratura požaduje další informace ohledně privatizace Mostecké uhelné společnosti. Zjištění Českého rozhlasu potvrdilo i české Nejvyšší státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mostecko - těžba hnědého uhlí

Mostecko - těžba hnědého uhlí | Foto: Archiv

Švýcarští vyšetřovatelé podezřívají v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné z praní špinavých peněz a z takzvaného nekalého hospodaření s veřejnými zájmy Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejlu, Petra Krause a Jacquese de Groota. Ty samé lidi v minulosti vyšetřovala už česká policie, případ se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje reportér Českého rozhlasu Jan Hrbáček

Podezřelí obchodníci měli v průběhu let 1997 až 2002 vyvést část majetku mosteckých dolů, který získali následně pod svoji kontrolu. Renata Malinová z Nejvyššího státního zastupitelství ale odmítla přiblížit, jaké informace Švýcaři aktuálně požadují.

"Mohu potvrdit, že se na nejvyšší státní zastupitelství obrátila švýcarská strana se žádostí o právní pomoc, spočívající v konkrétních úkonech, které však do té doby, než budou provedeny, nebudeme blíže specifikovat," řekla Malinová.

Švýcaři zmrazili 14 a půl miliardy

Peníze z prodeje Mostecké uhelné putovaly podle zjištění českých i švýcarských vyšetřovatelů přes Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Kypr a daňový ráj - ostrov Man - až k podezřelým obchodníkům. Švýcarské orgány proto zmrazily v tamních bankách 700 miliónů švýcarských franků, zhruba 14 a půl miliardy korun.

Jeanette Balmer ze švýcarské federální prokuratury Českému rozhlasu potvrdila, že kauza Mostecké uhelné postoupila ze stádia prověřování do předběžného šetření federálním vyšetřujícím soudcem.

"Případu se věnuje federální vyšetřující soudce. Úřad federálního prokurátora proto nebude reagovat na jakékoli dotazy ohledně tohoto případu," dodala zástupkyně švýcarské prokuratury.

Pomoc ze Švýcarska očekávají v Ústí

Na právní pomoc ze Švýcarska naopak od léta neúspěšně čeká Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, které vyšetřování privatizace Mostecké uhelné znovu otevřelo poté, co švýcarská federální prokuratura zmrazila peníze z prodeje společnosti.

"My jsme si požádali o právní pomoc, bylo to někdy v letních měsících a od té doby jsme nedostali od švýcarské strany odpověď. Tedy ta právní pomoc dosud vyřízena nebyla," řekla náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová.

Na podivný způsob privatizace Mostecké uhelné společnosti jejími tehdejšími manažery v čele s Antonínem Koláčkem, upozorňoval v minulosti šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Ten před časem vypovídal i před švýcarskými žalobci.

Mostecká uhelná společnost vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. Dnes patří Mostecká uhelná impériu Pavla Tykače, Vasila Bobely a Petra Pudila - Czech Coal.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme