Úřady nebudou vydávat pracovní povolení cizincům mimo EU

Úřady práce přestanou cizincům, kteří do Česka přijeli ze zemí mimo Evropskou unii, až na výjimky vydávat pracovní povolení. Jak informovaly Lidové noviny, výrazně by to ztížilo život i cizincům, kteří už v Česku v současné době pracují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci

dělníci | Foto: Alena Palečková

Když se totiž přiblíží vypršení jejich pracovního povolení, úřady práce budou nutit zaměstnavatele, aby jejich pracovní místo deklarovali jako volné. Přísnější postup úřadů práce vůči cizincům naordinovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, které chce touto cestou bojovat s rostoucí nezaměstnaností v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová a ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek na Rádiu Česko

"Jde o to, že by úřady práce měly prodlužovat povolení vydaná jen těm cizincům ze třetích zemí, jejichž pracovní místa jsou i v současné době obtížně obsaditelná občany České republiky, Evropské unie a Švýcarska," řekla tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Opatření by se podle ní mělo dotknout především nekvalifikovaných zaměstnanců z třetích zemí, tedy například Ukrajiny, Moldávie, Vietnamu nebo Mongolska.

Češi za minimální mzdu nepracují

Se záměrem ministerstva nesouhlasí ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. "Podle jeho zkušeností se cizince po ztrátě pracovního povolení do země původu rozhodně nevrátí.

"Jen si změní účel pobytu na podnikání, budou mít živnostenské listy a budou tak ještě ve zranitelnějším postavení vůči tomu, kdo je zaměstná," myslí si Rozumek. Na případná uvolněná místa podle něj Češi stejně nenastoupí.

"Firmy potřebují levnou, nekvalifikovanou pracovní sílu, což Češi dělat nechtějí. Platy jsou opravdu velmi nízké, na úrovni minimální mzdy," dodal Rozumek.

Igor Maňour, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme