Kvůli krizi musí firmy vracet některé dotace

Velký problém řeší firmy, které před lety využily investiční pobídky na vznik nových pracovních míst. Náhlá ekonomická krize tato místa v podstatě zlikvidovala. Jak Radiožurnál zjistil, zaměstnavatelé teď musí milionové dotace vracet a mnozí kvůli tomu zkrachovali. Problém se týká oblastí nejvíce postižených nezaměstnaností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze

Ředitel Úřadu práce v Hodoníně Vladimír Šťáva potvrdil, že jde o velmi nepříjemnou věc, která ještě prohloubí potíže na pracovním trhu. Paradoxně krátce poté, co tyto dotace pomohly zaměstnanost na Hodonínsku oživit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Úřadu Práce v Bruntálu Milan Horna v Ranním interview Radiožurnálu označil problematiku za poměrně velký problém.

"Bylo tím vytvořeno 1318 nový pracovních míst. Některé firmy to zvládly ještě tak, že zavčas udělaly dodatek smlouvy, kde se počet snížil, a oni vracely adekvátní podíl, ale jsou tady i firmy, které to položilo úplně," popisuje Šťáva.

Jan Čep je ředitelem firmy na Bruntálsku, která by měla najednou odevzdat více než 20 milionů korun. Jak nám řekl, je to problém, který naráží na evropskou legislativu a nepovolenou veřejnou podporu. Sám se snaží sdružit podnikatele, kteří mají podobné problémy, aby postupovali společně.

"Nedovedu si představit, že by Evropskou unii nějakým významným způsobem zajímala stovka firem v našem regionu, které se dostanou díky tomu do problému. Já těžko dokážu odhadnout další kroky bank. Je to věc, která nám tolik zkomplikuje hospodaření, že v boji na trhu nás může vážně ohrozit," vysvětluje Čep.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Jiříček z ministerstva práce a sociálních věcí v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Ředitel Úřadu Práce v Bruntálu Milan Horna v Ranním interview Radiožurnálu označil problematiku za poměrně velký problém. "Po skončení projektu se musí pracovní místa udržet tři roky. Myslíme si, že řešením by bylo, kdyby se v průběhu plnění podmínek upravil program tak, že by se natáhlo monitorovací období na delší dobu a z něj by se vybraly tři roky, jak je nastaveno v podmínkách."

Podle vedoucího oddělení podpor zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Petra Jiříčka se tento problém týká přibližně 20 společností. Jak řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu, firmy v případě nesplnění podmínek vracejí jen poměrnou část poskytnuté dotace. "To znamená, že společnost si ponechá tu část příspěvku, za který ta pracovní místa vytvořila."

Zaměstnavatelé, kteří mají potíže se splněním podmínek pro příjem dotace, podle něj také mohou uzavřít dodatek k dohodě o poskytnutí dotace.

"Dá se upravit výše toho závazku, dá se upravit i harmonogram čerpání té dotace, dá se posunout termín, do kdy musí být ta pracovní místa vytvořena. Ta společnost ale musí včas identifikovat, že má problém s plněním těch závazků," zdůraznil Petr Jiříček. Pokud ale firma dané podmínky už nesplnila, je na uzavírání dodatku podle něj pozdě.

Martin Knitl, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme