Policie možná bude na stadionech při rizikových utkáních

Na stadiony se možná vrátí policisté. Ne ale na všechna utkání, pouze na ta riziková. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu k novele zákona o podpoře sportu, kterou dnes poslanci projednali v druhém čtení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplněný stadion

Zaplněný stadion | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nynější návrh novely zachovává strategii exministr vnitra Ivana Langera z ODS, že policie předem na stadionech nebude.

Od loňského ledna totiž policisté nastupují pouze v případě výtržností, které nezvládne pořadatelská služba. A kluby musí posléze tento zásah zaplatit. Langer změnu prosadil jako součást policejní reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci policie na stadionech hovořil v Poledních ozvenách dne Radiožurnálu bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil

ČSSD původně Langerův postup kritizovala a žádala návrat policistů na stadiony při každém utkání. S kompromisní předlohou, která vznikla v bezpečnostním výboru, souhlasí i současný ministr vnitra Martin Pecina:

"Policie se musí účastnit tam, kde je ohroženo zdraví nebo život občanů, ale hlavní odpovědnost musí být na pořadatelské službě. Policie by neměla suplovat a měla by nastoupit v okamžiku, kdy to pořadatelská služba nezvládne a nastane ohrožení zdraví a života občanů," uvedl.

Změnu vítá i Langer: "Já jsem velmi rád, že došlo k pochopení ze strany sociální demokracie, že původní koncepční rozhodnutí o tom, že odpovědný za dění na stadionu je pořadatel a že v tomto smyslu je novela úplně jiná. Je to výsledek kompromisu ve výboru pro bezpečnost a zachovává to původní filozofii - policie se stará o veřejné prostranství, za dění na stadionu je odpovědný pořadatel."

Shoda napříč stranami

Jeden z předkladatelů Karel Šplíchal (ČSSD) připomněl, že na přípravě pozměňovací návrhu spolupracovali zástupci všech stran i představitelé fotbalového svazu a policie.

"Jsou tam dohody o určitém monitorování, technickém zázemí na stadionech. Zkusíme to tak, že policie nebude na stadionech, ale bude tam mít své zastoupení a bude připravena, aby v případě potřeby zasáhla. Pak je tady Probační a mediační služba, která by podle nových zákonů se měla starat o delikventy," vysvětlil Šplíchal.

Také bezpečnostní manažer Českomoravského fotbalového svazu Miroslavem Platilem zdůraznil, že novela potvrzuje současný model, který se podle něj osvědčil. "Odstraňují se zejména nedostatky formálního typu v oblasti pojmu vlastník, organizátor, pořadatel a podobně. Praxe nám ukázala, jak by to mělo vypadat," podotkl Platil.

Zda je zápas rizikový, vyhodnotí podle něj před každým zápasem policie spolu s klubem. "Policie ve spolupráci s klubem a se samosprávou v místě konání v rámci přípravy vyjádří svůj názor na míru rizika podle informací, které jsou k dispozici, a stanoví si přístup k utkání z bezpečnostního hlediska. Vyjádří to písemnou formou, kdy vyplní už zavedený tiskopis a tam definují veškeré podmínky," upřesnil Platil.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme