Ekologové vyzvou energetiky, aby začali do sítě opět připojovat sluneční elektrárny

Asociace výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů má dnes se správcem distribuční soustavy jednat o odblokování stop stavu na připojování nových fotovoltaických elektráren. Doporučení zamítat žádosti o připojení nových slunečních elektráren do sítě vydal ČEPS distributorům kvůli obavě z přetížení přenosové soustavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle Petra Klímka z České fotovoltaické asociace by se ale zákaz neměl týkat minimálně malých elektráren na střechách domů. Tento stop-stav chtějí nechat odvolat okamžitě.

"My bychom slyšet nějaké konkrétní termíny, protože podle zkušeností ostatních asociací z obnovitelných zdrojů jednání většinou mají dlouhodobý charakter s tím, že se nic neděje," vysvětlil Klímka.

Současný rozmach solární energetiky v Česku podporuje vysoká výkupní cena elektřiny z těchto zdrojů. Ta je navíc garantována po dobu 20 let. Pro podnikatele se proto stala výstavba slunečních elektráren vyhledávanou investicí. Toho se ale obávají energetici, podle kterých není současná rozvodná síť schopna takové množství elektřiny pojmout.

Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme