Prodej pivovaru Primátor v Náchodě budí pozornost

Loňský prodej Městského pivovaru Primátor vzbudil nelibost občanů Náchoda, ale také některých zastupitelů. Přesto pivovar ve výběrovém řízení získala za 150 milionů korun společnost Liberecký investiční fond. Proti tomu se ohradil druhý zájemce Pivovar Holba s vyšší nabídkou 185 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

V souvislosti s prodejem bylo v těchto dnech vzneseno obvinění proti starostovi Náchoda Oldřichu Čtvrtečkovi. Ten čelí v kauze prodeje náchodského pivovaru obvinění ze třech trestných činů. Náchodský starosta byl obviněn i z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a také z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Čtvrtečka všechna obvinění odmítá. Další informace zjišťovala Jana Tomková:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza Pivovar Primátor v Náchodě

O prodeji pivovaru město začalo jednat předloni v červnu, ale všechna jednání skončila bez výsledku. Radnice nakonec v prosinci 2008 vypsala soutěž na prodej pivovaru. Nabídky předložili firma LIF, podnikatel Pavel Bojanovský a Pivovar Holba. Hodnotící komise následně nabídky Bojanovského a Holby pro nesplnění podmínek vyřadila.

Loni v únoru na zasedání zastupitelstva pro prodej firmě LIF hlasovalo 16 zastupitelů, 11 bylo proti. Prodej prosadila koalice ODS, lidovců a Strany pro otevřenou společnost. Sociální demokraté byli proti.
Náchodský pivovar, který loni změnil název na Primátor, měl loni výstav 123.000 hektolitrů a hrubý zisk 13 milionů korun. Předloni měl ztrátu 11 milionů. Firma LIF vedle náchodského pivovaru vlastní také pivovary Svijany a Rohozec. Záměrem firmy je zvýšit výstav pivovaru k 200.000 hektolitrům a udělat z něj po Prazdroji nejsilnější značku v regionu.

Jana Tomková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme