V Baltu byly nalezeny vraky několik století starých lodí

Konsorcium Nord Stream, které v Baltském moři staví stejnojmenný plynovod mezi Ruskem a Německem, nalezlo ve švédských vodách Baltu asi desítku středověkých lodních vraků. Některé jsou prý dobře zachované.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeden z vraků nalezených v Baltu

jeden z vraků nalezených v Baltu | Zdroj: ČTK

Vědci odhadují, že nejstarší vrak je starý až 800 let, další prý zřejmě pocházejí ze 17. až 19. století. Podle Tomáše Sniegoně, spolupracovníka Českého rozhlasu ve Skandinávii, se dokonce mluvilo o tom, že nejstaršímu z těchto nalezených plavidel může být až tisíc let.

"Ale ty vraky leží v hloubce větší než 100 metrů, to znamená, zatím musejí být detailně prozkoumány. Nicméně nejméně tři z nich mají prý dobře zachovalý trup, což neznamená, že přežije všechno, ale zatím, tak jak je postaven do dna, drží pohromadě a dokonce stojí vzpřímeně. Takže ta průzkumná práce, to fotografování, filmování, bude o něco jednodušší, než kdyby byl zabořen do bahna a ležel na boku," řekl Sniegoň na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vracích na dně Baltu mluvil Tomáš Sniegoň na Rádiu Česko

Zatím je ale předčasné spekulovat o tom, zda se odborníci pokusí některé z nalezených vraků vyzvednout z mořského dna.

"Vytáhnout takhle staré lodi z moře, přitom je nepoškodit a přitom z nich také něco mít nad hladinou, není vůbec jednoduchá věc, což Švédové už dobře vědí. A právě ta veliká hloubka v tom je jednou z překážek, také stáří lodí."

"To znamená, ten proces bude bezesporu zdlouhavý a napřed musí dojít k nějakému ocenění těch vraků, jestli vůbec to má cenu. Námořní badatelé teprve zjistí, jestli ten vrak jde dobře prozkoumat pod hladinou a co tedy z toho," přiblížil další postup v této věci Sniegoň.

V Baltském moři se už nalezly tisíce vraků. Zřejmě nejznámějším vrakem ve Švédsku je královská válečná loď Vasa, která je dnes v muzeu ve Stockholmu. Potopila se při své první plavbě v roce 1628. Z moře ve stockholmském přístavu byla vytažena v roce 1961.

Tomáš Pavlíček, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme