Očekávání výsledků voleb v Iráku zatím provází klid

Netrpělivé očekávání provází sčítání výsledků celostátních parlamentních voleb v Iráku. Tamní volební komise chce dílčí výsledky zveřejnit až po sečtení 30 procent hlasů, podle zvláštníhozmocněnce OSN v Iráku Ad Melkerta byl se tak mohlo stát dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů z iráckých voleb

Sčítání hlasů z iráckých voleb | Zdroj: ČTK

Podle neoficiálních informací z provincií si zatím v Bagdádu a devíti jihoiráckých provinciích vede nejlépe koalice Právní stát premiéra Núrího Málikího.

Česká velvyslankyně v Irácké republice Bronislava Tomášová v rozhovoru pro Rádio Česko nechtěla výsledky voleb před jejich zveřejněním komentovat. V Bagdádu podle ní zatím sčítání hlasů provází uvolněná atmosféra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební atmosféru v Iráku popsala na Rádiu Česko velvyslankyně Bronislava Tomášová

"Volební den byl provázen očekáváním zvýšeného násilí a v současnosti obyvatelstvo čeká na výsledky, které mohou i poté provázet určité násilnosti, ale v této době čekání na výsledky převládá klid," popsala Tomášová.

Letošních iráckých voleb se účastnila i česká pozorovatelská mise. Podle velvyslankyně, která byla její členskou, si pozorovatelé odnesli z voleb pozitivní dojmy.

"Proces ve volebních místnostech byl velmi dobře organizován, nechyběly žádné volební materiály, nesetkali jsme s žádným vážným narušením celého procesu. I bezpečnost volebních stanic a v ulicích byla zajištěna velmi důkladně," potvrdila Tomášová.

Za zásadní moment voleb považuje to, že narozdíl od prvních voleb po pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2005 se tentokrát hlasování účastnila početná sunnitská komunita.

"To, že tentokrát se sunnité voleb zúčastnili a pravděpodobně dosáhnou i výrazných volebních úspěchů, znamená, že budou výrazně zastoupeni v parlamentu a pravděpodobně i v další vládě. Takže je předpoklad, že další parlament a vláda skutečně budou odpovídat rozdělení společnosti v Iráku, jak sektářskému, tak etnickému," zdůraznila česká velvyslankyně.

Martin Hromádka, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme