Proti Pernesovi stojí část zaměstnanců ústavu totality

Někteří zaměstnanci Ústavu pro studium totalitních režimů se postavili proti novému řediteli Jiřímu Pernesovi. Vadí jim jeho minulosti, tedy studium večerní univerzity marxismu-leninismu, ale hlavně výroky, které údajně zlehčují komunistický puč v únoru 1948.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historik Jiří Pernes

Historik Jiří Pernes | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

V iniciativě takzvaných ustrčených dnes poukázali na některé Pernesovy výroky v médiích, které podle nich bagatelizují minulost. "Problém je, že tento člověk v současnosti banalizuje minulost. Tato instituce potřebuje určitý diskurz loajality a to tento člověk nemůže garantovat," podotkl jeden z mluvčích iniciativy aktivista undergroundu Mirek Vodrážka.

Perneseovi odpůrci mají podporu také Konfederace politických vězňů. Její místopředseda Jiří Málek potvrdil, že předsedkyně rady ústavu a šéfka konfederace Naděžda Kavalírová nepodepsala jmenování Pernese ředitelem.

"Zná materiály, s jakým do konkurzu doktor Pernes vstoupil. Ona a další zástupce konfederace pan Čejka jsou přesvědčeni, že doktor Pernes není vhodná osoba, která by měla řídit tento ústav," řekl Málek.

Podle něj je to z toho důvodu, že se Pernes za komunistického režimu neangažoval tak, jak by se měl ředitel tohoto ústavu angažovat. "Jednak to byl VUML, a pak také publikoval některé věci, kde dělal úlitby bohům, ačkoli to bylo zbytečné," dodal Málek.

Předsedkyně Základní odborové organizace Klára Volná ale dodává, že odbory respektují postup a výsledek výběrového řízení. "Odbory, které tady fungují, přijaly usnesení, že respektují rozhodnutí rady o výběrovém řízení. Rozhodnutí bylo přijato, podle nás bylo řízení transparentní."

Nikola Bojčev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme