Katolická církev možná bude přezkoumávat oprávněnost celibátu

Vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, navrhuje, aby katolická církev přezkoumala oprávněnost celibátu. Kardinál to podle agentury APA uvedl v souvislosti se skandálem kolem údajného zneužívání dětí v některých katolických výchovných ústavech v Německu, ale také v Rakousku a Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kněz s monstrancí

Kněz s monstrancí | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Podle kardinála Schönborna je třeba nekompromisně zjistit všechny možné příčiny skandálů. To podle něj zahrnuje otázky vzdělávání kněží, dopadů sexuální revoluce na generaci roku 1968 i téma celibátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Religionista Ivan Štampach komentuje možné přezkoumávání oprávněnosti celibátu.

Šéf německé biskupské konference, kardinál Robert Zöllitsch už odcestoval do Říma - zítra by měl o případech údajného zneužívání jednat s papežem. V Německu se podle agentur skandály týkají devatenácti z celkem 27 německých diecézí.

Podle religionisty Ivana Štampacha jsou na vině podobných skandálů u katolické církve hlavně dva faktory: "Jedním je celibát, tedy situace kdy člověk chce sloužit duchovní službě, ale není zrovna disponován žít o samotě. Síla sexuality, kterou v sobě každý člověk v sobě má, pak nachází někdy nebezpečné cesty projevu."

"Druhým problémem je organizační struktura. Kněz je tak autoritativní osobou ke které se vzhlíží a v zrovna v autoritativních uskupeních ke zneužívání lehko dochází," dodává Štampach.

Historicky se celibát pro kněží zavedl ve středověku, přibližně ve 12. století. Tradiční zákaz tak není až zas tolik tradiční. Jak ale říká Ivan Štampach, kardinál Schönborn nepatří k nějakému modernímu odvětví katolické církve. V jeho snažení je prý spíš potřeba hledat pocit odpovědnosti za jednání církve a obavy o její budoucnost.

Skandály kolem sexuálního zneužívání nezletilých poškodily katolickou církev v řadě zemí. Dnes se mluví o Německu, Rakousku, Nizozemsku, nedávno to byly Irsko a Spojené státy. Podle religionisty Ivana Štampacha je kromě kompenzace obětí důležité, aby se církev především zaměřila na prevenci. A to nejen represivními postupy jako zjišťování sexuální orientace u zájemců v semináři, ale především uvolněním autoritativního vedení.

Ondřej Černý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme