Dvory a rezidence ve středověku IX.

21. září 2010

V devátém pokračování seriálu o životě na středověkých dvorech a rezidencích budeme pátrat po dalších význačných kariérách. Zářivé vzestupy biskupa Šebíře nebo Záviše z Falkenštejna zdaleka nebyly jediné.

S PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR připomeneme osudy Vojslava, Hynka z Dubé nebo jednoho z milců dvora Václava IV. - Zikmunda Hulera.

Kariéra ve snech
Dostat se rychle na výsluní je touha stará jako lidstvo samo. Stejně jako snaha se mezi špičkami své doby udržet co nejdéle. Někteří se dokázali ve vyvolené proměnit, ale mnozí z nich za svůj postup museli zaplatit cenou nejvyšší. V devátém pokračování seriálu už jsme si s PhDr. Danou Dvořáčkovou připomínali osudy Záviše z Falkenštejna. Dnes s PhDr. Janem Zelenkou můžeme připomenout příběh Vojslava.

Logo

Kronikář Jarloch nám ve svém díle uchoval popis posledních chvil, které měl Vojslav na zemi prožít.
Vyprávěno mi bylo od starších mých o témž Vojslavovi, jenž měl velkou moc a ještě větší pýchu, kterak oné noci, jež byla života jeho poslední, nešťastné měl snění, neblahou věštící budoucnost. Zdálo se mu totiž, že vidí žebřík do oblak až čnící, a že podpíraje se o něj, dostal se až k vrcholu jeho; a když se domníval, že temen hlavy se již dotýká oblohy, tu hle spadl žebřík a on spolu s ním.

Milec je na dvoře v podstatě každý
Slůvko milec nás dnes zcela automaticky zavádí na přelom 14. a 15. století ke dvoru Václava IV. Realita by přitom měla být chápána poněkud jinak, jak už připomene PhDr. Jan Zelenka.

Logo

Pozoruhodný příběh Hynka z Dubé
Přišel, zazářil a zmizel z dějin. Takových "kariérních komet" nabídly dějiny celou řadu. Možná o to víc zajímavě působí příběhy těch, kteří se na pomyslném dvorském nebi dokázali usadit trvale jako hvězdy a zářit, i když se na trůně panovníci střídali. PhDr. Dana Dvořáčková jako vzorový příklad vybrala osudy Hynka z Dubé.

Příště
V historickém magazínu Zrcadlo s premiérou 19.března se u kariérních postupů na středověkém dvoře zastavíme naposledy, ale o to pikantněji. S PhDr. Danou Dvořáčkovou a PhDr. Janem Zelenkou z Historického ústavu AV ČR se totiž budeme věnovat milenkám, kterých máme v dějinách skutečně dlouhou řadu.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka