Země V4 žádají větší podíl na formování diplomatického sboru EU

Státy Visegrádské skupiny se domáhají větší role při utváření unijní diplomatické služby. Na nebezpečí přehlížení menších zemí upozornily ve společném stanovisku, které měla dostat na stůl i vysoká představitelka Unie pro společnou zahraniční politiku Catherine Ashtonová. Ta bude sbor asi 6000 unijních diplomatů řídit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí V4 v Budapešti

Ministři zahraničí V4 v Budapešti | Zdroj: ČTK

Země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, upozorňují, že nová diplomatická služba sedmadvacítky si musí udržet zeměpisnou rovnováhu.

Ve stanovisku skupiny se píše, že opomenutí podílu členských zemí na utváření diplomatického sboru může vést ke ztrátě jejich zájmu o společnou zahraniční politiku.

Menší země se obávají, že nejlepší posty si rozdělí velké a starší členské státy. Unijní nováčci totiž zatím nemají odpovídající zastoupení v evropských institucích, odkud se budou diplomaté zčásti vybírat.

Podle vysoce postaveného zdroje v Evropské komisi se ale při utváření unijního diplomatického sboru nemají uplatňovat žádné kvóty. Catherine Astonová chce do služby získat ty nejlepší, bez ohledu na jejich národnost. Česko už jí dodalo seznam asi deseti kandidátů.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme