Další sluneční elektrárny zatím do rozvodné sítě připojeny nebudou

Nezdarem skončilo jednání asociací majitelů slunečních elektráren s elektrárenskými podniky. Ti chtějí dosáhnout odvolání zákazu, kvůli kterému energetici nepřipojují nové sluneční panely do sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Obě strany své stanovisko opírají o protichůdné studie: podle jedné může kvůli další fotovoltaice zkolabovat síť, podle druhé je to vyloučeno.

"Tady jsme v rozporu, kdy distribuce tvrdí, že je dán zákonný důvod k tomu, že by mohl hrozit problém s regulováním sítí. My říkáme, že to pravda není. Na tom jsem se neshodli," řekl předseda představenstva fotovoltaické asociace Jaromír Řehák.

Zklamání po čtyřhodinovém jednání rozhodně neskrýval. "Se závěry jednání spokojeni nejsme. Na jednání jsme šli s jasným požadavkem uvolnit možné připojování drobných instalací. Náš požadavek absolutně nebyl vyslyšen," podotkl Řehák.

Předseda představenstva fotovoltaické má v záloze i možnou soudní dohru. "Nemůžeme to vyloučit. Pravděpodobně nikoli jako asociace, ale naši jednotliví členové, kterým v případě potřeby pomůžeme," dodal.

Martin Drtina, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme