Úřadu pro ochranu osobních údajů se nelíbí databáze prodeje léků

Plánované centrální úložiště receptů ohrožuje soukromí pacientů, lékařů a lékárníků. Tvrdí to Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). O novele zákona o léčivech, která by centrální evidenci vytvořila, mají na současné schůzi rozhodnout poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy ÚOOÚ Igora Němce je to, že má evidence zabránit zneužívání léků pro výrobu drog, jenom část problému.

"Touto zřízenou databází vzniká největší databáze citlivých údajů v České republice a možná v Evropě. V ní budou shromažďovány veškeré recepty všech pacientů, občanů České republiky bez jejich souhlasu," řekl Němec.

ÚOOÚ podle něj má jednu zcela zásadní výhradu. "A to v tom smyslu, že pokud takováto databáze s citlivými údaji vzniká, mělo by být přesně popsáno, jaké údaje se budou shromažďovat a jakým způsobem se budou využívat," dodal Němec.

Úřad pro ochranu osobních údajů už jednou nařídil data v centrálním úložišti zničit. Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že připomínky ochránců soukromí zapracovalo a novela je v pořádku.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme