Padělatelé neschopenek z Brna dosáhli snížení trestu

Vrchní soud v Olomouci snížil tresty sedmičlené skupině podvodníků, kteří v letech vystavovali falešné lékařské posudky na fiktivně zaměstnané lidi. Podle soudu tím státu způsobili škodu za 11 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékař

lékař | Foto: Eva Kačánová

Odvolací soud tak zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně a rozhodl podle nového trestního zákoníku, který je pro obžalované příznivější. Některé z původních trestů v rozmezí od tří do deseti let tak o něco snížil.

"Trestní sazba na uvedenou trestnou činnost je pro obžalované příznivější neboť se snižuje horní hranice u toho nejzávaznějšího trestného činu. Podle nového trestního zákoníku se tento čin označuje jako zločin podvodu, kterým byli uznání vinními. Také zločinem padělání a vystavování lékařských zpráv, posudků a nálezů," vysvětluje soudce Vladislav Šlapák.

Jedna z obžalovaných, lékařka Alena Kubáčová, vystavovala už od roku 2003 pacientům neschopenky přestože neprokazovali známky nemoci. Spolu s dalšími komplici tak státu způsobila škodu kolem 13 milionů korun.

Podle soudce se lékařka především zpronevěřila svému poslání a odnáší si proto sedmiletý trest vězení, půlmilionovou pokutu a osmiletý zákaz provozování lékařské praxe.

Alena Vykydalová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme