Spojené státy kritizují postavení Romů v České republice

Česko má stále problémy s diskriminací Romů. To je jeden ze závěrů zprávy o stavu lidských práv, kterou každý rok vydává americké ministerstvo zahraničí. Dokument se zabývá situací romské menšiny v Česku a dalších středoevropských státech už tradičně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové

Romové | Foto: Jana Šustová

Česká republika sice respektuje a chrání lidská práva svých občanů. Diskriminaci jsou ale stále vystavení Romové a problémy jsou i s korupcí a postavení žen ve společnosti. Tak se dá shrnou vyznění výroční zprávy o lidských právech.

Dokument zmiňuje mimo jiné konkrétní případy nucené sterilizace romských žen. Uvádí také, že jen 25 romských dětí dokončí základní školu a většina končí ve zvláštních školách, kde jsou segregované a dostává se jim nekvalitní vzdělání.

Vít Pohanka, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme