Cestující se mají z letenky dozvědět, kolik platí za svou bezpečnost

Kolik stojí bezpečnost cestujících v letecké dopravě. To by se měl brzy každý pasažér dozvědět ze své letenky. Podle navrhované směrnice Evropské unie se na nich totiž má z letištních poplatků vyčlenit částka určená na bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V letadle

V letadle | Foto: Archiv ČRo

Do částky se zahrnuje například ostraha letišť, ale i náklady na provoz kontrolních rámů a v budoucnu možná i tělových skenerů. O směrnici v Bruselu jednali ministři dopravy sedmadvacítky.

Narozdíl od poslanců Evropského parlamentu většina členských zemí chce, aby poplatek nemusela vyčíslovat všechna letiště. To by bylo podle ministra dopravy Gustava Slamečky výhodné i pro Česko. Pro malá letiště by totiž rozepisování poplatků na letenkách bylo velmi drahé.

"Pro Českou republiku je podstatné, aby se to nevztahovalo na všechna letiště, ale na letiště od určité velikosti. To je dané počtem odbavených cestujících. Tam je hranice 5 milionů cestujících ročně. V tomto směru se to tedy vyvíjí pro Českou republiku příznivě," uvedl ministr.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme