Rusko postaví v Indii více než desítku atomových reaktorů

Rusko vybuduje v Indii v příštích letech až 16 jaderných reaktorů. Představitelé obou zemí se na tom dohodli během návštěvy ruského premiéra Vladimira Putina v Dilí. Šéf ruské vlády se snaží posílit vztahy s Indií, která patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám v regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Podle ruského vicepremiéra Sergeje Ivanova dohoda předpokládá výstavbu reaktorů na třech různých místech Indie. Konstrukce dvanácti z celkem šestnácti bloků už je zakotvena v podrobném plánu, který obě strany podepsaly.

Ruský premiér se snaží obnovit tradiční vztahy s Indií, která je v tuto chvíli třetí největší asijskou ekonomikou. Moskva přitom soupeří na poli energetiky o lukrativní zakázky se sílící konkurencí ze strany francouzských a amerických firem.

Rusko chce během příštích pěti let posílit obrat ve vzájemném obchodu na 20 miliard dolarů ze současných osmi. Kromě energetiky se Vladimir Putin zavázal posílit s Indií také spolupráci na poli bankovnictví a moderních technologií.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme