Vláda má upřesnit opatření pro zlepšení ovzduší na Ostravsku

Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby upřesnila svou zprávu o tom, jak chce zlepšit ovzduší na severní Moravě. Poslanci chtějí, aby materiál obsahoval konkrétnější návrhy a jasné termíny jejich realizace. Moravskoslezský kraj patří k nejvíce znečištěným oblastem v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto)

Špatné rozptylové podmínky (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Podle Radomíra Štěrby z České inspekce životního prostředí obsahuje zpráva vlády řadu nástinů opatření, které by pro severní Moravu bylo třeba udělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radomír Štěrba z České inspekce životního prostředí v pořadu Stalo se dnes

„Zaměřuje se na nevýznamnější zdroje znečistění v oblasti, na možné řešení v oblasti lokálních topenišť a mluví se tam také o tom, že je třeba se v období smogových situací zaměřit na dopravu,“ uvedl Štěrba.

Současně poukázal na to, že nelze přijímat zásadní opatření pouze na naší straně. „Na sever od naší hranice tak důsledná opatření přijímána nejsou. V Polsku je přitom těžká průmyslová výroba několikanásobně vyšší,“ řekl Štěrba.

Ministr životního prostředí Jan Dusík přiznal, že nástroje na snižování emisí, které stanoví současný zákon o ochraně ovzduší, pro zlepšení situace na severu Moravy nestačí. Slíbil proto předložit vládě do konce března návrh nového zákona. Ten by měl mimo jiné dát možnost ovlivnit, čím a jak se topí v domácnostech.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme