Varroáza je letos ke včelařům milosrdnější

Čeští včelaři zjišťují, jak moc jsou jejich chovy napadeny varroázou. Vážné infekční onemocnění způsobuje roztoč, který začíná být odolný na některá léčiva. Je to problém zatím jen jižní Moravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včela

Včela | Foto: Fotobanka stock.xchng

Veterináři a včelaři proto chtějí chovy důkladně léčit kombinací několika přípravků. Tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka Radiožurnálu řekl, že kvůli dlouhé zimě zatím nejsou statistiky o napadení varroázou konečné.

„I když je vyšetřeno jenom osmdesát procent vzorků, tak můžeme říci, že je jenom devět procent stanovišť, kde je větší počet roztočů než tři na včelstvo. Naopak je plných čtyřicet tři vzorků úplně negativních. Od roku 2003, 2004 je to druhý nejlepší výsledek,“ přiblížil Peroutka.

I přesto chtějí včelaři a veterináři začít používat kombinaci několika léčivých přípravků, aby zabránili šíření odolné populace roztoče.

„Objevilo se to v loňském roce v některých oblastech hlavně jižní Moravy. Souvisí to i se zahraničím, konkrétně s Rakouskem, kde už tito roztoči pronikají. Běžné přípravky mají v průměru přes devadesátiprocentní účinnost. U některých včelstev ale byla zjištěna účinnost jen osmdesátiprocentní a nižší,“ dodal Peroutka.

Blanka Černá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme