Třetina křesel v indickém parlamentu bude patřit ženám

Indické ženy slaví. Horní komora tamního parlamentu schválila zákon, který jim garantuje třetinové zastoupení v zákonodárném sboru i státní legislativě. Podobné kvóty zajišťující zastoupení žen v politice platí už v sousedním Pákistánu, Afghánistánu a v Bangladéši.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie

Indie | Foto: CIA

Sidhi je pětadvacet let, vystudovala vysokou školu a dnes pracuje pro vládní agenturu. Sama pochází z nejchudších vrstev společnosti. Dalo by se čekat, že zákon, který ženám zaručí lepší postavení přivítá. Opak je ale pravdou.

„Sama jsem sice žena, ale jsem proti jakémukoliv upřednostňování. Ať už jde o ženy, národnostní menšiny nebo kasty. Každý by se měl prosadit svojí prací, svými schopnostmi. Na první pohled by se mohlo zdát, že nový zákon je krokem vpřed, je to ale dozajista krok zpátky,“ soudí Sidhi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak na zákon, zajišťující indickým ženám třetinu míst v Parlamentu reagují Indové, zjišťoval v Díllí zpravodaj Jaromír Marek

Podobný názor má i Tripurari, student univerzity. I on vyšel z nejnižší kasty a má se co ohánět. Při studiu pracuje, aby se uživil.

„Ten zákon se mi nelíbí. Všichni jsme lidské bytosti, všichni jsme si přece rovni. Takový zákon jen říká, že ženy jsou méněcenné. Příliš slabé na to, aby se samy prosadily a tak jim musí pomoci jakýsi zákon. Určitě s tím nesouhlasím."

Většina mužů se ale nesouhlasit s novým zákonem stydí. I když se zákonem třeba vnitřně nesouhlasí, veřejně jej kritizovat nechtějí.

„Je to dobrý zákon. Je to zpráva celému světu,“ říká s typickým indickým patosem Mukesh. Opatrně ale dodává: „za pár let uvidíme, co dál".

‚Vláda prosadila zákon, riskuje budoucnost‘ 'Konec vlády mužů‘ - to je jen několik titulků z indických novin. Dolní komora indického parlamentu má 543 křesel. Už dnes je v něm rezervováno 122 míst pro nejnižší kasty a menšiny.

Podle nového zákona bude dalších 181 mandátů vyhrazeno ženám, pro volnou politickou soutěž zůstává už jen 240 mandátů. Největší demokracie světa je v ohrožení, soudí indičtí komentátoři.

Igor Maňour, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme