Vatikán vidí ve skandálu kolem zneužívání dětí útok na papeže

Skandál kolem zneužívání dětí kněžími je podle Vatikánu přímým útokem na papeže. Německý deník Suddeutsche Zeitung upozorňuje na případ kněze obviněného z pedofilie v Essenu, který byl přemístěn do Mnichova, kde byl v tè době arcibiskupem Josph Ratzinger, nynější papež Benedikt XVI. Duchovní se v Mnichovské diecézi později dopustil dalšího zneužívání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Jiří Hošek


Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho plány zaplést do aféry Benedikta XVI. ztroskotaly. Tehdejší mnichovský arcibiskup Ratzinger schválil v rámci příslušného církevního grémia přemístění kněze obviněného z pedofilie v Essenu do mnichovské diecéze.

Později, když bylo opět odhaleno jeho pedofilní chování, byl kněz odsouzen. Plnou odpovědnost za tento případ na sebe vzal tehdejší generální vikář monsignor Gruber.


Katolická církev se zatím chystá zrušit desetiletý termín pro promlčení trestných činů sexuálního zneužívání. Norma platí od roku 2001. V budoucnosti nebude trestný čin pedofilie nikdy promlčen.

Za posledních 9 let se katolická církev zabývala přibližně 300 případy pedofilie v kléru. Podle monsignora Scicluna, který se zabývá těmito případy v rámci Kongregace pro doktrínu víry, případů ubývá.

Vědunka Lunardi, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme