Obyvatelé Opavy se bouří proti výši daně z nemovitostí

Více než dva tisíce lidí už podepsaly petici proti dani z nemovitosti v Opavě. Tamní zastupitelé schválili koeficient, který tento poplatek výrazně zvedá, a obyvatelé se začínají bouřit. Radnice ale odmítá, že by město patřilo v tomto směru k nejdražším v republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní Opava (ilustr. foto)

Zimní Opava (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý


Paní Kamila Blafková z Opavy, majitelka rodinného domu, má v ruce výpisy z finančního úřadu. A jak říká, je to tady zcela jednoduše černé na bílém:

„Oproti roku 2008 platím daň o 195 procent vyšší, než jsem platila. Řeknu to na příkladu: do roku 2008 jsem platila částku 3471 korun, v letošním roce to je 10 038 korun.“

„V těch příměstských částech šly ty daně nahoru až o 400 procent. Není možné, aby si lidé brali půjčky na to, aby měli na daň z nemovitosti,“ říká Kamila Blafková.

Daň z nemovitosti, upravená takzvaným Janotovým balíčkem a dále v některých městech zvýšená místními koeficienty, zvedá ze židlí i podnikatele. Jak Český rozhlas zjistil, Hospodářská komora v Opavě už poslala na radnici výzvu k řešení situace. Opavský primátor Zbyněk Stanjura toto slibuje - v létě na jednání zastupitelstva.

„V červnu s tím přijdeme na zastupitelstvo, protože ta vyhláška pro rok 2011 musí být přijata do konce srpna. Je tam dostatek času. Budeme vidět všechny daňové příjmy za rok 2010, jak běží za pět měsíců, protože jsme měli propad skoro 100 milionů v ostatních daních a nechtěli jsme riskovat další propad, kdybychom změnili ten koeficient,“ vysvětluje primátor.

Opava není prvním, ale zřejmě zdaleka ne posledním městem, kde sazba daně z nemovitosti rozvířila spory a emoce. „Očekávám tuto akci v Pardubicích, v Olomouci, popřípadě v Karlovarském kraji, protože tam ta daň je úplně nejvyšší v celé České republice,“ dodává Blafková.

Příští týden dostane všechny podpisové archy na stůl vedení opavského magistrátu. A začne další kolo boje o složenky z finančního úřadu.

Marika Táborská, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme